30 stycznia 2017

Pierś kaczki z miodem i pomarańczą

Pierś kaczki z miodem i pomarańczą to jedna z moich ulubionych wersji przygotowania kaczki.
Nie wymaga wiele pracy, ani czasu gotowania, a do tego rozpływała się w ustach.
Idealny przepis, i odkąd go robię, inaczej piersi nie przygotowuję.

Zapraszam:-)


Składniki:
  • 600 g piersi z kaczki
  • sok z jednej pomarańczy
  • 60 g miodu
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 3 liście laurowe
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżkę masła
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Piers z kaczki opłukujemy i dokładnie osuszamy.
Rozgrzewamy patelnię z 2 łyżki oleju. Dodajemy liście laurowe i rozmaryn. 

Następnie dodajemy pierś kaczki. 
Zmniejszamy ogień, dodajemy sól i pieprz, a następnie pieczemy na wolnym ogniu przez 10 minut z każdej strony
(średnio wysmażone mięso) lub 15 minut (dobrze wysmażone mięso). 
 Ja lubię mięso kaczki różowe w środku, jeżeli ktoś lubi bardziej wypieczone, proponuję wydłużyć czas pieczenia.
Tuż przed zdjęciem z ognia, polewamy mięso miodem. 

Następnie wyjmujemy pierś na talerz i przykrywamy folią aluminiową.
Rozgrzewamy patelnię z sosem pozostałym po upieczeniu kaczki, dodajemy wyciśniety sok z pomarańczy. Gotujemy kilka minut aż stanie się gestszy, następnie dodajemy masło.
Kroimy pierś kaczki na 1 cm plastry.
Układamy na półmisku i polewamy z sosem.

Smacznego!

Spodobało się ? Podaj dalej!

Zapraszam do dołączenia mojej grupy facebookowej - Włochy po mojemu ;-)

Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-) 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Cieszę się, że tu jesteś :-)
Jeszcze bardziej się ucieszę, jeśli zostawiasz ślad po sobie.