10 maja 2016

Łyżeczki z ciasta francuskiego

Dzisiaj chciałabym Wam zaproponować pomysł na przystawkę najprostszą z najprostszych - łyżeczki z ciasta francuskiego.
Efektowna przystawka na przyjęcie, urodziny czy inną okazję, która na pewno zrobi wrażenie na Waszych gościach.
Mój farsz jest bardzo prosty, Wy możecie przyszykować farsz jaki chcecie.
Zapraszam ;-)


Składniki na 12 łyżeczek:
  • 1 rulon prostokątnego ciasta francuskiego(mój rulon miał rozmiar 33 cm x 25 cm)
  • 140 g cukinii
  • 100 g pieczarek
  • 200 g sera Robiola lub sera ricotty lub ser Philadelphia
  • 3 plastry szynki parmeńskiej
  • 1 żółtko
Przygotowanie:

Wykładamy blaszkę papierem do pieczenia.
Rozwałkowujemy ciasto francuskie, jeśli nie jest jeszcze rozwałkowane.
Kładziemy dużą łyżkę na cieście francuskim, 

odrysowujemy nożem kontury łyżki.

Przekładamy łyżki z ciasta francuskiego na blaszkę. 
Odrysowujemy łyżki do skończenia ciasta francuskiego, resztę ciasta ponownie wałkujemy i odrysowujemy kontury aż nie będzie możliwe odrysowanie.


Smarujemy łyżki rozbełtanym żółtkiem. 

Rozgrzewamy piekarnik do 200°C.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 15-20 minut (powinny być leciutko złote i urosnąć). 
W międzyczasie szykujemy farsz. 
W małej miseczce mieszamy starte na drobno na tarce cukinie i pieczarki.

Dodajemy ser i mieszamy. 

Wyciągamy łyżeczki z ciasta francuskiego z piekarnika i na każdej łyżeczce układamy farsz.
Plastry szynki parmeńskiej kroimy na paseczki i dekorujemy nimi farsz.
Wkładamy na 10 minut do piekarnika.

Serwujemy na ciepło!

Smacznego!

Spodobało się ? Podaj dalej!

Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-) 

 

2 komentarze:

  1. Moja kochana partnerka, też dużo fajnych pyszności wymyśla z ciasta francuskiego. Na pewno pomysł na farsz wykombinuje ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Cieszę się, że tu jesteś :-)
Jeszcze bardziej się ucieszę, jeśli zostawiasz ślad po sobie.