25 lutego 2016

Pszczelowa tarta z dyni

Dziś chciałabym Wam zaproponować pszczelową tartę z dni.
Tarta z miodem nie ma nic wspólnego.
Od kiedy podałam Wam przepis na ciasto apple roses, cały czas co najmniej od poprzedniej wiosny chodził mi pomysł na wytrawną tartę z różyczkami z wykorzystaniem dyni.
Kiedy zaczęłam eksperymentować w kuchni, skolei przyszedł mi pomysł na co innego i tak powstała pszczelowa tarta, która nie ma nic wspólnego z miodem.
Jest tylko podobna do ramki miodu.
Tarta jest doskonałym daniem na rodzinny obiad, a także na kolację w gronie przyjaciół.
Zapraszam ;-)


Składniki na tartę o średnicy 27 cm:
  • 1 ciasto francuskie
  • 220 g dyni obranej
  • 260 sera ricotty
  • 100 g sera ementalera
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki prażonego curry
  • żółtko do smarowania
Do dekoracji:
  • 275 g dyni*
  • 75 g oliwek - najlepiej oliwek liguryjskich taggiasche*
Przygotowanie:

Tarta jest bardzo łatwa w przygotowaniu.
Formę wykładamy ciastem francuskim, które dokładnie dociskamy do dna i brzegów formy.
Dynię obieramy i myjemy. Kroimy na cieniutkie plasterki - najlepiej maszynka do chleba.
Następnie kroimy na małe kawałki.
W misce mieszamy ser ricotta, ementaler i jajka.
Dodajemy dynię i mieszamy. Dodajemy pieprz i sól do smaku.

Farsz wylewamy na spód tarty. 

Dekoracja.
Dynię obieramy i myjemy. Kroimy na cieniutkie plasterki - najlepiej maszynką do chleba.
Plasterek cienkiej dyni owijamy wokół jednego palca i wbijamy w farsz dyni - zaczynając od zewnątrz. W każdy "kwiatek" dyni wkładamy jedną oliwkę. 
Robimy tak aż cała tarta będzie pokryta dekoracją. 
Smarujemy krawędzie ciasta francuskiego pędzelkiem namoczonym w żółtku.
Rozgrzewamy piekarnik do 180°C i wkładamy tartę do nagrzanego piekarnika.
Całość pieczemy przez około 30 - 40 minut - zależy od piekarnika.
Masa powinna się zarumienić ale nie spalić! 
Jeśli dynia się przypala, przykrywamy folią aluminiową.
Danie podajemy na ciepło!

Smacznego! 

* do dekoracji trzeba tylu składników tak aby pokryć dekoracją całą tartę

 Spodobało się ? Podaj dalej!

Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-) 

1 komentarz:

  1. niesamowita ta Twoja tarta, wygląda bardzo dekoracyjnie

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Cieszę się, że tu jesteś :-)
Jeszcze bardziej się ucieszę, jeśli zostawiasz ślad po sobie.