28 września 2015

Spaghetti ubriachi czyli pijane spaghetti

Chianti, bekon i ser parmezan to trzy składniki, z których możemy przygotować ciekawe smakowo danie.
Dla smakoszy pasty proponuję dziś smaczne danie makaronowe.
Danie przygotowane bez większego wysiłku, sycące i pyszne. Tak w skrócie można opisać ten przepis.
Makaron gotowany w czerwonym winie jest po prostu fenomenalny.
Smak jest bardzo intensywny, tym bardziej, że do gotowania makaronu użyłam włoskiego i czerwonego wina Chianti.
Zapraszam ;-)


Składniki dla 2 osób:
  • 200 g makaronu spaghetti
  • 500 ml czerwonego wina Chianti
  • 250 m wody
  • 70 g sera parmigiano
  • 100 g bekonu w plastrach
  • 2 +1 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • pietruszka
  • sól i pieprz do smaku 
Przygotowanie:

Mieszamy wino z wodą. Zawsze musi być 2/3 wina + 1/3 wody.
W lekko osolonej wodzie gotujemy makaron przez minutę i odcedzamy.
Bekon kroimy na małe kawałki. Smażymy na patelni z jedną łyżką oliwy. 


Odsączamy bekon z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Wlewamy na osobną patelnię 2 łyżki oliwy, dodajemy posiekany czosnek i pietruszkę. 

Smażymy 2-3 minuty, następnie zalewamy winem i wodą. 

Gotujemy aż wino będzie wrzało. 
Gdy wino już będzie wrzało, dodajemy makaron i sól(2/3 soli z tego co zawsze dodajemy do wody gdy gotujemy makaron).
Gotujemy makaron aż sos zgęstnieje i makaron będzie al dente.
Dodajemy bekon i mieszamy.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Posypujemy zestruganym serem parmigiano.
Natychmiast podajemy.



Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)

1 komentarz:

  1. Ojej. Szczerze żałuję, że wypiliśmy wczoraj nasze Chianti. Trzeba będzie uzupełnić zapasy i zrobić w weekend. Dam znać jakie wrażenia smakowe... bo po zdjęciach już widzę, że wizualne będą super :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Cieszę się, że tu jesteś :-)
Jeszcze bardziej się ucieszę, jeśli zostawiasz ślad po sobie.