30 września 2015

Cukinie faszerowane szynką i serem

Uwielbiam cukinie w każdej postaci: smażoną, grillowaną, na parze, w sałatce, w placuszkach i faszerowaną.
Dziś chciałabym Wam zaproponować mój przepis na faszerowane cukinie.
Cukinię można faszerować na różne sposoby, ja najchętniej sięgam po szynkę i sery, nigdy te
ż nie pozbywam się wydrążonego miąższu z cukinii!
Cukinie faszerowane szynką i kozim serem to pomysł na smaczny obiad lub kolację.
Zapraszam;-)



Składniki na 6 cukinii:
  • 6 okrągłych cukinii
  • 155 g farszu cukinii
  • 90 g szynki
  • 10 g sera Parmigiano
  • 50 g sera Ementaler
  • 90 g sera koziego
  • 1 żółtko
  • bułka tarta do posypania
  • oliwa do smarowania
  • masło do smarowania formy
Przygotowanie:

Cukinie dokładnie myjemy i gotujemy na parze 10 minut.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
Obcinamy czubki cukinii.


Wydrążamy miąższ łyżeczką(użyłam do tego łyżeczki do wydrążania melona).
Zostawiamy 155 g farszu cukinii - u mnie było to 2/3 całego farszu jaki wydrążyłam.
Kroimy na drobno miąższ .
Mieszamy pokrojony na drobno miąższ cukinii z pokrojoną na drobno szynką. 

Dodajemy starte sery i żółtko.
Doprawiamy pieprzem i solą.
Wypełniamy farszem cukinie.
Posypujemy cukinie bułką tartą i smarujemy czubek cukinii pędzelkiem zanurzonym w oliwie.
Formę do dużych muffinów lub naczynie żaroodporne smarujemy masłem.
Układamy cukinie w naczyniu żaroodpornym lub w formie do muffinów i zapiekamy w piekarniku przez 30 min.
Podajemy na ciepło.

Smacznego! 


Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Cieszę się, że tu jesteś :-)
Jeszcze bardziej się ucieszę, jeśli zostawiasz ślad po sobie.