7 maja 2015

Orata alla mediterranea czyli dorada po śródziemnomorsku

Jadam często ryby. Do moich ulubionych należy okoń i dorada.
Dziś chciałabym Wam zaproponować orata alla mediterranea czyli dorada po śródziemnomorsku.
Danie szybkie i łatwe w przygotowaniu ale przede wszystkim bardzo lekkie.
Smak rybie nadają pomidorki, czarne oliwki i kapary. Niby proste danie a tak wykwintne, w sam raz na elegancką kolację.
Zapraszam ;-)
Składniki na jedną rybę:
  • 1 dorada o wadze 450 g(taka ryba z reguły wystarcza na jedną osobę)
  • 3 gałązki tymianku
  • 1 ząbek czosnku
  • 8 pomidorków
  • 10 czarnych oliwek(ja użyłam oliwki taggiasche- moje ulubione)
  • 10 kaparów
  • 100 ml białego wina
  • pietruszka
  • oliwa
  • sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:

Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Najpierw musimy wypatroszyć rybę. Zostawiamy w całości. Opłukujemy rybę pod bieżącą wodą.
Wypełnieniamy brzuch ryby czosnkiem i 2 małymi gałązkami tymianku.
Doprawiamy solą i pieprzem.
Polewamy żaroodoporne naczynie odrobiną oliwy z oliwek.
Następnie kładziemy naszą rybę w naczyniu i polewamy odrobiną oliwy z oliwek.
Dodajemy oliwki, kapary i pokrojone połówki pomidorków.
Rybę posypujemy posiekaną pietruszką i gałązką tymianku. 

Całość skrapiamy nitką oliwy. Doradę wkładamy do nagrzanego piekarnika.
W połowie pieczenia polewamy winem. Pieczemy przez około 30 minut.
Po upieczeniu usuwamy rybę z pieca.
Poddajemy natychmiast.

Smacznego!

Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Cieszę się, że tu jesteś :-)
Jeszcze bardziej się ucieszę, jeśli zostawiasz ślad po sobie.