28 kwietnia 2015

Buchteln - tyrolskie bułeczki

Dziś chciałabym Wam zaproponować kolejny wypiek drożdżowy - Buchteln.
Buchteln to tyrolskie bułeczki wypiekane ze słodkiego ciasta drożdżowego, połączone ze sobą bokami i nadziewane dżemem lub marmoladą.
Oryginalny przepis buchteln pochodzi z kuchni czeskiej.
Buchteln wystepują również w kuchni niemieckiej, austriackiej i węgierskiej.
Na Węgrzech mówi się na te bułeczki Bukta, a w Bawarii Rohrnudeln.
Najbardziej znane austriackie Buchteln serwowane są w Café Hawelka w Wiedniu, gdzie są specjalnością kawiarni i przygotowane są zgodnie z wieloletnią rodzinną recepturą. Przepis na ich przygotowanie przekazywany jest z pokolenia na pokolenie.
Tradycyjna tyrolska receptura wymaga dżemu morelowego.
Natomiast ja moje butcheln wypełniłam dżemem domowej roboty o smaku jagodowym.
Zapraszam na tyrolską recepturę z małą zmianą ;-)
Składniki na formę średnicy 27 cm:
  • 400 mąki
  • 7 g drożdży instant
  • 60 g cukru
  • 140 ml letniego mleka
  • 40g masła
  • 2 jajka lekko roztrzepane
  • skorka ze startej cytryny
  • parę kropli esencji waniliowej
  • szczypta soli
Dodatkowo:
  • 40 g roztopionego masła
  • marmolada do nadzienia(ja użyłam jagodowej)
  • cukier puder do posypania
Przygotowanie:

W małej misce mieszamy letnie mleko, cukier i drożdże, następnie odstawiamy miskę w ciepłe miejsce na 20 minut aż rozczyn podrośnie.
W międzyczasie przesiewamy mąkę do dużej miski. Po wskazanym czasie wlewamy mieszaninę do dużej miski zawierającą mąkę, dodajemy skórkę z cytryny, szczyptę soli, roztopione masło, roztrzepane jajka i esencję z wanilii.
Wyrabiamy na gładkie ciasto i odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na około 1 – 2 godziny. Ciasto powinno podwoić w tym czasie swoją objętość.
Do wyrabiania ciasta użyłam maszyny do pieczenia chleba, zawsze tak robię z ciastem drożdżowym.
Po tym czasie wyciągamy ciasto na oprószoną mąką stolnicę i wyrabiamy.
Z ciasta formujemy 12 kulek o tej samej wadze.

Każdą kulkę rozpłaszczamy, 

nakładamy na środek łyżeczkę nadzienia i zlepiamy.
Najpierw nakładamy jeden bok na dżem, 

później drugi. 

Boczne jeden pod drugi. 
Dno tortownicy o średnicy 27 cm i boki smarujemy masłem. Każdą bułkę smarujemy roztopionym masłem i kładziemy na dno tortownicy częścią zawiniętą pod spód.
Układamy kulki ciasta blisko siebie.


Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości. 
Przed pieczeniem smarujemy bułki resztkami roztopionego masła, jeśli nam zostało.
Buchteln pieczemy w temperaturze 180°C przez około 25 – 30 minut. Studzimy na kratce. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Najlepsze są jeszcze ciepłe, ale ostudzone też smakują wybornie.
Ja podałam moje butcheln z rozrzedzonym wodą
dżemem jagodowym.
Coś pysznego!


Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)
 

14 komentarzy:

  1. rozmarzyłam się... taka bułeczka byłaby idealna do porannej kawy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak najbardziej!

      Pozdrawiam serdecznie

      Renata

      Usuń
  2. PYCHA !!!! Ślinka leci na te cudeńka....chyba zarobię ciasto ;)
    Pozdrawiam Renatko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, u mnie nie przetrwały godziny.
      Jak są ciepłe rozpływają się w buzi.

      Pozdrawiam serdecznie

      Renata

      Usuń
  3. uwielbiam takie buleczki, ale najlepsza sa zaraz po upieczeniu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. jej jak apetycznie wyglądają

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam takie bułeczki, mmm :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Robiłam już 2 raz. Coś przepysznego!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszymy mnie ten fakt.

      Pozdrawiam serdecznie

      Renata

      Usuń
  7. Ale pyszności!
    Wyglądają rewelacyjnie, aż ma się ochotę zjeść :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to trzeba wypróbować ! ;-)

      Pozdrawiam serdecznie

      Renata

      Usuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Cieszę się, że tu jesteś :-)
Jeszcze bardziej się ucieszę, jeśli zostawiasz ślad po sobie.