8 marca 2015

Rose di frittata czyli omlety w kształcie róż

W skrócie: i zwyczajny omlet może wygladąć pięknie.
Dziś chciałabym Wam podać przepis na rose di frittata czyli omlety w kształcie róż.
Szybkie w wykonaniu i bardzo efektowne. Świetne jako przystawka lub aperitif, idealne na każdą okazję.
Miękkie, puszyste i delikatne, gotowane w piecu są również lżejsze niż klasyczna frittata.
Róże są piękne, wspaniałe na przyjęcie w gronie przyjaciół.
Zapraszam ;-)

Składniki na 6 róż: 
  • 5 jajek
  • 135 g sera Emmental
  • 100 ml śmietany
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól i pieprz do smaku
  • forma silikonowa w kształcie róż
  • 6 plastrów szynki parmeńskiej
  • rukola
Przygotowanie:

Trzemy Ementaler na tarce o małych oczkach. 
W misce mieszamy jajka trzepaczką.
Dodajemy śmietanę i doprawiamy solą.
Dodajemy Ementaler i musztardę. 
Wlewamy mieszaninę do formy silikonowej w kształcie róż.
Pieczemy pół godzinyw temperaturze 180 °C.
Jeszcze gorące przecinamy na pół, przekładamy szynką parmeńską i rukolą.

Podajemy na ciepło !

Smacznego!

Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)

 

3 komentarze:

  1. cudnie wyszły te omleciki;
    http://magicznakuchnia.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. fantastyczne;) urocze i delikatne :) super;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne! Świetny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Cieszę się, że tu jesteś :-)
Jeszcze bardziej się ucieszę, jeśli zostawiasz ślad po sobie.