17 marca 2015

Minestra reale romagnola

Kuchnia włoska zawsze mnie zaskakuje, nawet po tylu latach wciąż odkrywam i próbuje nowych rzeczy.
Ostatnio miałam przyjemność zjeść taką zupkę w knajpce w Bolonii.
Dziś chciałabym Wam zaproponować przepis na to cudo - minestra reale romagnola.
Zupa składa się z bignè(ptysie)czyli małych granulek z ciasta francuskiego podawanych w bulionie.
Zupa podawana jest na gorąco z dobra ilością startego parmezanu.
Nic bardziej prostego a jak pysznego. Prosty przepis na bulion podany inaczej.
Zapraszam ;-)



Składnik na 2 bardzo duże porcje lub 4 male porcje:
  • 750 ml bulionu( w zależności czy dla 2 czy 4 osób. Dla 4 osób proponuje użyć 1 liter bulionu)
  • starty ser Parmiggiano
Bignè(ptysie):
  • 65 g mąki
  • 50 masła
  • 100 ml wody
  • szczypta soli
  • 2 jajka
Przygotowanie:

Szykujemy bignè. Wodę razem z masłem i szczyptą soli doprowadzamy do wrzenia,

odstawiamy na bok. 
Następnie dodajemy mąkę i mieszamy intensywnie.

Z powrotem przekładamy garnek na gaz . Mieszamy energicznie drewnianą łyżką dopóki dno patelni będzie białe, 

ściągamy garnek z ognia(jakieś 2 minuty).
Do masy dodajemy po kolei po jednym jajku i mieszamy energicznie drewnianą łyżką. 

Nie dodajemy od razu wszystkie jajka na raz, muszą byc dobrze wchłąniete, zanim te dodane wcześniej.
Masę ciasta nakładamy do worka cukierniczego,lub woreczka foliowego i wyciskamy porcje o średnicy 0,5 cm.


Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 220st.C przez 10min, następnie zmniejszamy piekarnik do 190 °C następne 15 minut(muszą byc dobrze wyschnięte).
Podajemy z bulionem i z dużą ilością startego parmezanu.

Smacznego!

Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Cieszę się, że tu jesteś :-)
Jeszcze bardziej się ucieszę, jeśli zostawiasz ślad po sobie.