16 lutego 2015

Bigoli alla Montagnanese

Dziś chciałabym Wam zaproponować przepyszne bigoli alla Montagnanese.
Przepis na ten makaron pochodzi z restauracji Palio w Montagnana, restauracja w której często bywam.
Spotykam się tam ze znajomymi po basenie na kolację i zawsze wybieram ten makaron.
W restauracji podają ten makaron z makaronem pennette ale moim zdaniem lepiej komponuje się z bigoli. Zawsze proszę o zastąpienie makaronu.
Postanowiłam poeksperymentować i spróbować zrobić go sama w domu. Makaron wyszedł przepyszny, taki jaki w restauracji.
Zapraszam ;-)


Składniki dla 2 osób: 
  • 250 g makaronu bigoli lub 200 g makaronu pennette
  • 150 g szynki parmeńskiej 
  • 1 czerwona papryka 
  • 100 g sera gorgonzola 
  • 100 białego wytrawnego wina 
  • oliwa 
  • pieprz do smaku
Przygotowanie:

Grillujemy paprykę na patelni grill.

Wkładamy do foliowego woreczka grillowaną paprykę i szczelnie zamykamy. Pozostawiamy ją tak na 10-15 minut. Dzięki temu z łatwością obierzemy paprykę ze skórki. 

Wstawiamy osoloną wodę na makaron.
Mielimy szynkę parmeńską i paprykę przez elektryczną maszynkę do mięsa.
Do wielkiego rondla wlewamy oliwę i dodajemy szynkę parmeńską zmieloną przez maszynkę. 

Smażymy na ogniu parę minut i dolewamy wino. Następnie dodajemy paprykę.

Czekamy aż wyparuje wino, dodajemy ser gorgonzola, 

całość podgrzewamy, aż do roztopienia sera. 


Doprawiamy pieprzem. Soli nie radzę używać bo sama w sobie szynka parmeńska jest już solna.
Odcedzamy makaron, zachowując trochę wody z gotowania, na wypadek, gdyby sos był zbyt gęsty. Wrzucamy makaron do sosu i mieszamy. Podajemy natychmiast!

Smacznego!

Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-) 

 

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Cieszę się, że tu jesteś :-)
Jeszcze bardziej się ucieszę, jeśli zostawiasz ślad po sobie.