31 stycznia 2015

Rzym na talerzu czyli czego nie można przegapić kulinarnie w Rzymie

Jednym z wielu powodów podróży wielu turystów na świecie do Włoch jest przede wszystkim kuchnia.
Wystarczy pomyśleć o filmie "Eat, pray i love", w którym Julia Roberts wybrała Rzym na swoją wyżerkę kulinarną.

Włochy to kraj regionów i każdy z 20 regionów oferuje własną kuchnię.
Często potrawy, które można zjeść w jednej części Włoch są niedostępne w innych.
Istnieje wiele potraw w Rzymie, których nie można znaleźć nigdzie indziej w kraju lub gdy je znajdziesz nie smakują tak dobrze jak w Rzymie.
Lista jest długa, ale mi udało się sprowadzić ją do dziesięciu potraw, które musisz spróbować, gdy będziesz w wiecznym mieście!
Zapraszam na notkę "Rzym na talerzu czyli czego nie można przegapić kulinarnie w Rzymie".
Będąc w Rzymie, koniecznie trzeba zjeść: 

1. Pasta alla Carbonara
Kiedy myślę o kuchni rzymskiej bez wątpienia pierwszą rzeczą, która przychodzi mi do głowy jest carbonara.
Tam smakuje najlepiej, ciężko wyobrazić sobie życie bez niej w Rzymie.
Jeśli kiedykolwiek jadłam spaghetti alla carbonara poza Włochami, byłam bardzo zaskoczona, a potem byłam zła na siebie, że je zamówiłam.
Przepis jak zrobić Carbonarę znajdziecie tutaj.
 
2.Pasta all'amatriciana

Sos wykonany jest ze świeżych pomidorów, guanciale, szczypta chili i Pecorino (owczy ser).
To jest mój ulubiony makaron w Rzymie.
Co sprawia, że Amatriciana jest taka pyszna?
Każdy kucharz w Rzymie Ci odpowie "guanciale.... jeśli chcesz pyszną amatricana, należy użyć guanciale!"
Przepis jak zrobić Amatriciana znajdziecie tutaj. 
3.Pasta cacio e pepe

Pasta cacio e pepe czyli spaghetti z owczym serem i pieprzem. Brzmi tak prosto ale jest to danie którego nie można pominąć w Rzymie. Sos wykonany jest ze świeżego sera owczego (drobno startego Pecorino) i posypanego grubą warstwą czarnego pieprzu. 
4. Carciofi
Carciofi alla romana lub carciofi alla giudia czyli dwa najbardziej znane sposoby przygotowania karczochów.
Carciofi alla romana czyli karczochy w stylu rzymskim faszerowane tartą bułką, czosnkiem, miętą, pietruszką, i duszone w kąpieli z oliwą i wodą.
Carciofi alla giudia czyli karczochy w żydowskim stylu bite o twardą powierzchnię, aż płatki staną się otwarte jak kwiat, następnie smażone w głębokim tłuszczu. Przepis znajdziecie tutaj.

Nawet jeśli nie lubisz karczochów, spróbuj jeden z tych dwóch typów. Obiecuje, że będziesz kochać karczochy jak będziesz wracać z powrotem do domu. 
5. Puntarelle alla Romana
Typowa przystawka lub przekąska podawana w Rzymie tylko od listopada do lutego. Te kruche zielone pędy cykorii serwowane są z oliwą z oliwek, octem, anchois i czosnkiem. Moje ostatnie odkrycie kulinarne.
Przepis jak zrobić Puntarelle alla romana znajdziecie tutaj.
 
6. Saltimbocca alla romana 
Saltimbocca alla romana czyli plastry polędwiczki cielęcej, prosciutto crudo i szałwii smażone w maśle i winie. Delikatne i aromatyczne danie. 
Nazwa dosłownie oznacza "skok-w-usta" w rzymskim dialekcie.
7. Trippa alla romana 
Trippa alla romana czyli flaki w stylu rzymskim. Flaki duszone są w pikantnym sosie pomidorowym. Jedząc będziesz mysleć, że jesz niebo. 
8. Coda alla vaccinara
Kuchnię rzymską charakteryzują dwie rzeczy - prostota i skupienie się na podrobach mięsnych.
Wynika to z historii i sąsiedztwa miasta z Watykanem. Większość najlepszych kawałków mięsnych i produktów udawało się do Watykanu. Miejscowi obywatele pozbawieni zostali z lepszych kawałków mięsa. Ubóstwo producentów żywności i innych mieszkańców miasta sprawiły, że proste, lokalne, składniki, stały się siłą przewodnią kuchni rzymskiej. Stąd wiele podrobów w kuchni rzymskiej.
Coda alla vaccinara czyli potrawa z krowiego ogona jest jednym z najbardziej znanych z tych przepisów. Ogon krowi duszony jest w smalcu lub guanciale, z selerem, cebulą, czosnkiem, cynamonem i innych ziół aromatycznych.
9. Abbacchio alla scottadito

Nie można odwiedzić Rzymu bez zjedzenia barana, czy to będzie alla cacciatora, alla romana albo alla scottadito. 
Mój ulubiony to abbacchio alla scottadito czyli mięso jagnięce, a dokładnie grillowane kotlety jagnięce przyprawione solą, pieprzem i ziołami, takimi jak tymianek, estragon i rozmaryn po czym przetarte w smalcu lub oliwą z oliwek, następnie pieczone na grillu i podawane z cytryną.
Tradycyjnie spożywane palcami- stąd nazwa scottadito .
10. Suppli di riso

Suppli di riso czyli klasyczna rzymska przekąska - ryżowe kulki z mozzarellą.

Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-) 


2 komentarze:

  1. Karczochów nie cierpię :) Nie wiem czy akurat w Rzymie ale we Florencji czy Montecatini je się przepyszne gnocchi z pomidorami i mozzarellą - jadłam nieraz i polecam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Obśliniłam się zanim doczytałam do końca :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Cieszę się, że tu jesteś :-)
Jeszcze bardziej się ucieszę, jeśli zostawiasz ślad po sobie.