22 stycznia 2015

Kiszone cytryny

Kiszone cytryny są szeroko stosowane w kuchni Afryki Północnej, charakterystyczne dla kuchni Maroka oraz kuchni indyjskiej. 
Mają niepowtarzalny smak, dodawane są do tażinów, jagnięciny czy sałatek. Stosowane z umiarem, nadają potrawom wyrafinowany smak.
Lubię
używać kiszone cytryny ze smażonymi warzywami, takimi jak zielona fasola czy bób lub marchew, mają one wtedy ciekawy i egzotyczny smak.
Są również dobre jako pure na maśle ze świeżymi ziołami, a następnie podane na szczycie grillowanej ryby lub nad kawałkiem karmelizowanej palonej dyni.
Jak widzicie jest wiele zastosowań kiszonych cytryn, wystarczy tylko trochę wyobraźni.
Od kiedy zasmakowałam ich w Maroku nie ma sezonu gdy ich nie robię.
Zapraszam:-)
 


Składniki:
  • 5 cytryn do kiszenia + 1 cytryna
  • przegotowana woda 
  • sól morska gruboziarnista 
  • słoik jedno litrowy
    Przygotowanie:

    Sparzamy słoik pod gorącą wodą. Sparzamy cytryny. Każdą cytrynę kroimy na cztery części tak, aby ćwiartki były połączone u podstawy. Rozkładamy jak płatki kwiatu nie rozrywając ich. Do każdej cytryny wsypujemy łyżkę soli.
    Wkładamy cytryny do słoika. Posypujemy łyżką soli. Cytryny powinny być ciasno upchnięte w słoiku.
    Sparzamy jedną cytrynę pod gorącą wodą, obieramy cienko skórkę, wyciskamy sok i wlewamy go do słoika. Na wierzchu układamy skórki (robi się tak na wypadek gdyby na wierzchu powstał biały nalot – wtedy wyrzucamy skórki nie marnując cytryn pod nimi). 



    Dopełniamy przegotowaną wodą. Cytryny przyciskamy, tak, by były zanurzone. Zakręcony szczelnie słoik odstawiamy w chłodne miejsce.
    Przez pierwszy tydzień codziennie potrząsamy delikatnie słojem, żeby rozpuścić sól. Cytryny są gotowe w ciągu miesiąca. Możemy przechowywać je po otwarciu 6 miesięcy w lodówce.
    Polecam również:
    Przepisy z kuchni marokańskiej
    Marokańska sałatka z pomidorów i zielonej papryki
    Marokańska sałatka pomarańczowa

    Podróże:
    Co to jest suk? Suk w Maroku.
    Co warto wiedzieć przed wyjazdem do Maroko ?
    Jardin Majorelle
    Magiczna Essaouira
    Maroko - kraj przypraw
    Moje Maroko w migawkach
    Najsłyniejszy plac Marrakeszu
    Wycieczka w Góry Atlas 
     
    Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-) 

    1 komentarz:

    1. zawsze sie zastanawiałam skąd je wziąć... teraz już wiem jak zrobić :) dzięki!

      OdpowiedzUsuń

    Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
    Cieszę się, że tu jesteś :-)
    Jeszcze bardziej się ucieszę, jeśli zostawiasz ślad po sobie.