23 stycznia 2015

Drożdżowa gwiazda

Dziś proponuję Wam kolejną drożdżówkę, w troszkę innym wydaniu.
Wygląda jak gwiazda i wygląda obłędnie. Wydaje się skomplikowana w wykonaniu ale tak nie jest, to szybkie w przygotowaniu ciasto.
Na youtubie można znaleźć wiele filmików na to ciasto ale jest ono przelożone nutellą.
Ja postanowiłam zrobić z dżemem, w końcu muszę jakos wykorzystać zrobiony przez mnie dżem. A po za tym myślę, że z nutellą byłoby za słodkie, wolę zjeść nutellę prosto ze słoika tak jak robię od zawsze...smakuje lepiej.
Wykorzystałam dżem porzeczkowy, wspaniale łączy się ze słodkim ciastem drodżowym.
Zapraszam ;-)


Składniki:
  • 600 g mąki
  • 2 jajka
  • 190 ml mleka
  • 35 g cukru
  • 45 g masła
  • 10 g suchych drożdży
  • starta skórka z jednej cytryny
  • dżem porzeczkowy
  • cukier puder do posypania
Przygotowanie:

Mleko podgrzewamy do temperatury pokojowej. Drożdże i 1 łyżeczkę cukru rozpuszczamy w mleku. Odstawiamy, by zaczęły pracować. Mąkę przesiewamy przez sitko.
Do wyrabiania ciasta używam malaksera. Wsypujemy do miski malaksera mąkę, dodajemy cukier, jajka, masło, start
ą skórkę z cytryny i na samym końcu dodajemy drożdże z mlekiem. Wyrabiamy, aż ciasto będzie miękkie i gładkie. Mieszamy ciasto ok 20 min.
Wyrobione, elastyczne ciasto odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość.
Ciasto wykładamy na stolnicę. Dzielimy na 4 równe części.


Każdą część cienko rozwałkowujemy. 
Na każdej części kładziemy talerz i wycinamy krąg. 

Kładziemy pierwszy placek na wyłożonej papierem do pieczenia zamykanej formy o tej samej średnicy. Smarujemy go dżemem, pozostawiając nieco wolnej przestrzeni od brzegu. 

Czynność powtarzamy z drugim i trzecim plackiem. Na wierzchu układamy ostatni krążek drożdżowy.
Brzegi ciasta lekko docisnąć. Na środku kładziemy szklankę i przyciskamy trochę. W ten sposób będzie wycisniety krąg na środku.

Ciasto kroimy jak tort, na 16 kawałków(najlepiej zacząć od 4 części, następnie dzielimy je na 8 i na 16), pozostawiając nie naciętą część od środka. 

Rozpinamy formę i przekładmy razem z papierem do pieczenia na stolnicę.

Każdy wycięty kawałek przekręcamy 2 razy. 

Jeden kawałek w prawo, drugi w lewo, 
trzeci w prawo, czwarty w lewo itd (patrz na zdjęciu). Przekręcone kawałki łączymy dwoma brzegami. Powtarzamy tę czynność ze wszystkimi parami, tworząc gwiazdę z ośmioma równymi ramionami.

Przekładmy razem z papierem do pieczenia na blaszkę. 

Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Pieczemy w nagrzanym piekarniku ok 20 - 25 minut.
Upieczone ciasto oprószamy cukrem pudrem. 

Smacznego!
 
Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-) 

4 komentarze:

  1. Znakomicie wyszła Ci ta gwiazda! :)
    Piękny wypiek~!

    OdpowiedzUsuń
  2. fantastycznie zakręcona! porywam jedno ramie gwiazdy do kawy podwieczorkowej :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zachwycająca!
    Też za mną taka gwiazda chodzi od jakiegoś czasu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda pięknie! Fajnie pokazałaś na zdjęciach etapy jej powstania. Ps. Ja bym jednak chętnie spróbowała także tej wersji z nutellą. :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Cieszę się, że tu jesteś :-)
Jeszcze bardziej się ucieszę, jeśli zostawiasz ślad po sobie.