14 listopada 2014

Makaron z tuńczykiem i pomarańczą

Dziś chciałabym się  z Wami podzielić przepisem na makaron z tuńczykiem i pomarańczą.
Smaczne i wykwintne danie, które wbrew pozorom przygotowuje się bardzo szybko. Można je podać na obiad jak i na kolację .
Zapach cytrusów w domu poprawia humor. Dodaje energii, poprawia nastrój.
Ja bardzo lubię zapachy cytrusowe dlatego że przypominają mi lato.
Zatem czemu nie dodać ich do makaronu ? Poprawić sobie nastrój.
Zapraszam ;-)


Składniki dla 2 osób :
  • 200 g makaronu 
  • 240 g tuńczyka w oleju (waga po odsączeniu) 
  • oliwa z oliwek 
  • sok z jednej pomarańczy 
  • starta skórka z 1/2 pomarańczy 
  • 1/2 cebuli 
  • sól i pieprz 
  • szczypior 
  • odrobina koniaku (lub brandy lub białego wina)
Przygotowanie:

Gotujemy w osolonej wodzie makaron al dente.
Pomarańczę sparzamy, szorujemy i osuszamy. Specjalnym przyrządem trzemy wiórki ze skórki i wyciskamy sok.
W międzyczasie na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy drobno posiekaną cebulę. Smażymy na średnim ogniu, cały czas mieszając. Gdy już jest lekko podsmażona, dodajemy tuńczyka. Mieszamy i zalewamy wodą z makaronu(100ml). Dusimy 3 minuty. Następnie dodajemy sok z pomarańczy. Doprawiamy solą i pieprzem.
Siekamy na drobno szczypior.
Odcedzony makaron dodajemy do sosu, dodajemy odrobinę koniaku i dokładnie mieszamy.
Posypujemy szczypiorem i startą skórką z pomarańczy.
Podajemy natychmiast. 

Smacznego!

Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-) 

5 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Dokładnie to miałam napisać - ciekawe połączenie :)

      Usuń
  2. o mamo ale pyszne połączenie! zrobię sobie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne połączenie smaków, muszę wypróbować ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Cieszę się, że tu jesteś :-)
Jeszcze bardziej się ucieszę, jeśli zostawiasz ślad po sobie.