23 października 2014

Tarta z serem ricotta o smaku cytrynowym

Dzisiaj chciałabym Wam zaproponować tartę z serem ricotta o smaku cytrynowym. Aromatyczna w smaku, wilgotna w środku, z chrupiącą skórką u góry. Bardzo lubię cytrynowe ciasta.
Połączenie dwóch moich przepisów: spód crostaty i farsz szybkiego sernika.
Zamiast farszu czekoladowego zrobiłam cytrynowy na bazie sera ricotty i cytryny.
Przepis zdecydowanie spodoba się osobom, które lubią serniki.
Tarta zadowala podniebienia dzieci i dorosłych.
Zamiast kratki na cieście, przyozdobiłam tartę liśćmi za pomocą specjalnych wykrawaczek, które kojarzą mi się z jesienią, spadającymi liśćmi i nadchodzącym chłodem.
Zapraszam ;-)  

Składniki na formę o średnicy:
Ciasto:

  • 330 g mąki
  • 150 g cukru 
  • 165 g masła
  • 2 żółtka 
  • starta skórka z jednej cytryny 
  • 2 łyżki rumu
  • parę kropli esencji waniliowej
  • szczypta soli
  • żółtko do smarowania
Nadzienie:
  • 750 g sera ricotty
  • 1 jajko
  • 1 białko
  • 100 g cukru pudru
  • 60 g masła 
  • 2 budynie waniliowe(70 g)
  • starta skórka połowy cytryny
Przygotowanie:

Formę smarujemy masłem i posypujemy mąką. Do miski malaksera, który wrabia ciasto wsypujemy mąkę, dodajemy zimne masło pokrojone na kawałki, szczyptę soli i cukier. Wlewamy żółtka i dodajemy rum.
Dodajemy skórkę z cytryny i esencję waniliową.  
Zaczynamy wyrabiać maszynką. Wyrabiamy na elastyczną masę.
Gdy zagniatane ciasto zbije się w kulę, starannie owijamy je folią do przechowywania żywności i wkładamy do lodówki na 60 minut.

W międzyczasie szykujemy nadzienie.
Jajko z białkiem ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy masło i dalej ucieramy. Powoli dodajemy ser nie przerywając ucierania. Wsypujemy proszek budyniowy i mieszamy za pomocą łopatki od góry do dołu. 
Po upływie czasu wyjmujemy schłodzone ciasto z lodówki i dzielimy ciasto. 2/3 ciasta użyjemy na wyłożenie formy, natomiast 1/3 użyjemy do dekoracji.
Większą część ciasta delikatnie rozwałkowujemy z obu stron na blacie posypanym mąką (rozwałkowane ciasto musi być nieco większe niż średnica formy). Formę wykładamy ciastem, które dokładnie dociskamy do dna i brzegów formy. Za pomocą noża usuwamy nadmiar ciasta. 

Następnie z pozostałego ciasta robimy dekoracje. Ja zrobiłam dekoracje o kształcie liści.
Robimy liście za pomocą specjalnych wykrawaczek, które od razu robią na liściu żyłki. Układamy liście dowolnie na wierzchu tarty. Możemy przykryć tylko część tarty jak i całą. Zależy to od naszego wyboru. 
Smarujemy liście żółtkiem.
Pieczemy w temperaturze 200 stopni około 40 - 50 min. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, zostawiamy sernik w piekarniku do ostygnięcia. Uchylamy dowolnie drzwi piekarnika, żeby powolutku odparowała wilgoć.

Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)

6 komentarzy:

  1. Oo takiej tarty z ricottą jeszcze nie jadłam, zapowiada się smakowicie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Czesc! Czy mozna kupić we Włoszech esencje waniliowa? Co to w ogole jest? To co u nas nazywa sie olejkiem waniliowym???
    Szukałam w wielu wielu sklepach, w tym największym Auchan w Rzymie i nie ma czegoś takiego jak essenza di vaniglia mimo ze w wielu przepisach występuje... Z gory dzieki za odpowiedz:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj
      Czasem udaje mi się kupić w Interspar. Jeśli będziesz w Polsce na pewno znajdziesz ją w Kuchniach Świata lub w lepszych delikatesach.
      Jeśli nie znajdziesz użyj waniliana lub ziarenka z połowy laski waniliowej.
      Jak tylko będę mogła podam przepis jak zrobić samemu esencję waniliową.

      Pozdrawiam serdecznie

      Renata

      Usuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Cieszę się, że tu jesteś :-)
Jeszcze bardziej się ucieszę, jeśli zostawiasz ślad po sobie.