26 października 2014

Quiche z kurkami

Na co dzień najchętniej korzystam z szybkich przepisów. Ten na pewno należy do takich.
Dziś chciałabym Wam zaproponowac quiche z kurkami. 
Doskonaly pomysł na obiad czy kolacje.
Quiche smakuje wyśmienicie zarówno na zimno jak i na ciepło. 
Składniki na formę o średnicy 27 cm:
  • 220 g ciasta francuskiego 
  • 450 kurek 
  • oliwa 
  • 100 ml wina 
  • 100 g śmietany 
  • 30 g sera parmiggiano 
  • 2 jajka 
  • majeranek 
  • sol i pieprz do smaku
Przygotowanie: 

Rozgrzewamy piekarnik do 180°C.
Grzyby myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy ręcznikiem i kroimy na pół. Do rondla wlewamy oliwę. Podsmażamy kurki minut
ę i zalewamy winem.
Smażymy dalej na wolnym ogniu, aż do całkowitego wchłonięcia płynu.

Formę wykładamy ciastem francuskim, które dokładnie dociskamy do dna i brzegów formy, zwijając warstwę ciasta wewnątrz foremki. 
Na cieście układamy grzyby.
Łączymy śmietanę, jajka i starty parmezan. Następnie wlewamy powoli na quiche, ostrożnie, aby jajka się nie zważyły.
Quiche posypujemy majerankiem. Wkładamy quiche do nagrzanego piekarnika.
Całość pieczemy przez około 40 - 45 minut, zależy od piekarnika.
Smacznego !

Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-) 


 

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Cieszę się, że tu jesteś :-)
Jeszcze bardziej się ucieszę, jeśli zostawiasz ślad po sobie.