15 września 2014

Spaghetti allo scoglio

Scroll down for English

Dziś chciałabym Wam zaproponować spaghetti allo scoglio czyli spaghetti z owocami morza.
Spaghetti z owocami morza to danie, które często można znaleźć we Włoszech, prawie w każdej restauracji, która serwuje ryby i owoce morza.
To tradycyjne danie, i, jak wszystkie tradycyjne potrawy ma wiele odmian, w zależności od obszaru geograficznego, lub bardziej "prozaicznie", od składników, które ma się pod ręką.
Rzeczywistością jest, że prawie każda restauracja we Włoszech serwuje je na własny sposób.
Główną różnicą jest wybór owoców morza.
We Włoszech spaghetti allo scoglio przygotywywane jest na bazie skorupiaków i mięczaków.
Na pewno nie można przegapić małż, najbardziej kochane i używane skorupiaki przez Włochów.
W spaghetti mogą być również używane małże brzytwa, kalmary, krewetki, krewetki argentyńskie.
Ważne jest oczywiście, że względu na to jakie owoce morza użyjemy w pierwszym rzędzie to, że składniki są świeże i najlepszej jakości. Następnie należy zwrócić uwagę na gotowanie poszczególnych składników i zrównoważyć ilość gotowania, tak aby makaron pochłaniał równomiernie smaki.
Zapraszam ;-)


Składniki dla 2 osób:
  • 180 g makaronu spaghetti
  • 150 g małży sercówek(vongole)
  • 150 g małży omułków(cozze)
  • 2 kalmary
  • 4 scampi(langustynki) lub krewetki argentyńskie
  • 100g pomidorków koktajlowych
  • 3 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • 2 gałązki pietruszki drobno posiekane
  • 100 ml białego wytrawnego wina
Przygotowanie:

Omułki (mule)opłukujemy kilkakrotnie pod bieżącą wodą, następnie je skrobiemy. Wyrzucamy otwarte muszle, które nie zamykają się po postukaniu o blat stołu. Następnie moczymy je w osolonej, zimnej wodzie. Tak zostawiamy je na 2 godziny. Mule wtedy samodzielnie oczyszczają się z ewentualnych pozostałości piasku. Na patelnię wylewamy oliwę. Wrzucamy odcedzone z wody mule, przykrywamy pokrywką i gotujemy aż się otworzą, 


następnie wyłączamy gaz i odstawiamy je na bok. Wodę przecedzamy do szklanki, nie do końca przechylając garnek, tak jeżeli został jakiś piasek nie przeleje on nam się do szklanki. Powtarzamy tę samą procedurę z małżami sercówkami oprócz skrobania. Sercówki nie potrzebują skrobania.

Następnie zajmujemy się klamrami. Oczyszczamy kalmary(zobacz tutaj jak), oddzielamy tułów od macek, następnie kroimy tułów na pierścienie.
Umieszczamy w patelni jeden ząbek czosnku rozgnieciony przez praskę (zgnieciony cały jeśli wolisz go usunąć po ugotowaniu) i 2 łyżki oliwy. Gdy czosnek się zeszkli, dodajemy macki i pierścienie kalmarów. Gdy kalmary staną się bardziej białe, dodajemy białe wino, które zmiękczy je bardziej. Następnie dodajemy natkę i gotujemy przez 10 minut, a następnie wyłączamy gaz i odstawiamy. Trzymamy w cieple.
Następnie zajmujemy się krewetkami argentyńskimi.
Myjemy i wysuszamy krewetki argentyńskie. Robimy centralnie cięcie na brzuchu, od ogona a
ż do głowy. Wyjmujemy delikatnie palcami czarne jelito. Jeśli nie zostanie usunięte, krewetki argentyńskie będą gorzkie.
Następnie wlewamy na patelnie 2 łyżki oliwy, dodajemy rozgnieciony ząbek czosnku, smażymy dopóki się zeszkli, dodajemy krewetki. 


Smażymy aż staną się lekko brązowe na całej powierzchni. 


Wyłączamy ogień i odstawiamy na bok.
Myjemy i kroimy na pół pomidory. Bierzemy duży rondel (powinien on zawierać wszystkie owoce morza i makaron), wlewamy 2 łyżki oliwy z oliwek i ząbek czosnku. Dodajemy pomidory pokrojone na pół, możemy dodac łyżeczkę cukru by zabrać od nich gorycz. Gotujemy aż będą lekko miękkie.


Tymczasem gotujemy spaghetti w osolonej wodzie al dente. Gdy oczekujemy na makaron, dodajemy do rondla z pomidorkami, kalmary z ich płynami, a także płyny z gotowania omułków i małż sercówek już przefiltrowanych przez drobne sitko. Skrapiamy oliwą. Mieszamy wszystko dokładnie.


Dwie minuty przed końcem gotowania makaronu, odcedzamy go i dodajemy do rondla z owocami morza i kończymy go gotować razem z makaronem. W ten sposób nabierze smaku owoców morza. 


Minutę przed końcem gotowania makaronu, dodajemy posiekaną natkę pietruszki, omułki, sercówki  


i na samym końcu krewetki argentyńskie.
W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem.
Podajemy natychmiast.
Na stole stawiamy również naczynia na skorupy, muszle itp.

Smacznego!

Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)

In the English version

Spaghetti with seafood


Ingredients for 2 persons:

  • 180 g spaghetti
  • 150 g clams
  • 150 g mussels 
  • 2 squid 
  • 4 Argentine shrimp
  • 100g cherry tomatoes 
  • 3 cloves of garlic 
  • olive oil 
  • 2 sprigs of parsley finely chopped 
  • 100 ml dry white wine
Preparation:

Cooking the seafood separately!
To prepare the mussels: To clean the mussels put them into fresh water with salt for about 2 hours. They will open up slightly and expel the sand that they have inside. Scrub the mussels to clean them of any debris and repeat the process until no more stuff is coming of them. Wash mussels with cold water. In a large saucepan, heat the oil and then cook add the mussles and cook until they open. Transfer the mussels to a baking sheet to cool. Strain the mussels broth into a medium bowl and reserve.
To prepare the clams: To clean the clams put them into fresh water with salt for about 2 hours. They will open up slightly and expel the sand that they have inside. Wash clams with cold water. In a large saucepan, heat the oil and then cook add the clams and cook until they open. Transfer the clams to a baking sheet to cool.
Strain the clams broth into a medium bowl and reserve. 
Cleaning squid. Separate the tentacles and bodies of the squid. Cut body into thin rings.
In a large saucepan, heat the oil add the crushed garlic and 2 tablespoons of olive oil. When the garlic is soft add the squid. When the squid will become more white, add white wine, which will soften them more. Then add the parsley and cook for 10 minutes. Keep warm.
To prepare the Argentine Shrimp. Wash and dry the Argentine Shrimp.
In a large pan, heat the oil add the crushed garlic and 2 tablespoons of olive oil, fry until soft and delicate, add the shrimp. Fry until they are lightly brown.
Wash and cut tomatoes in half. We take a large saucepan (it should contain all the seafood and pasta), pour 2 tablespoons of olive oil and a clove of garlic. Add the tomatoes, we can add a teaspoon of sugar to take away from them the bitterness. Boil until soft.
Cook the pasta according to the packet instructions in a large pot salted, boiling water until al dente.
When we are waiting for the pasta, put the squid in a pan with the tomatoes. Sprinkle with olive oil. Mix everything thoroughly.
Drain pasta two minutes before the end of cooking pasta. Put the pasta in a pan with the tomatoes and the squid. Finish cooking pasta with seafood. In this way, the paste will become taste of seafood.
One minute before the end of cooking pasta, add chopped parsley, mussels, clams and the Argentine Shrimp. Add reserved clam and mussel juice. Season with salt and pepper.
Serve in two individual bowls, topped with more sauce, and dividing the seafood up evenly between the two dishes.
Sprinkle some parsley on each dish and serve immediately.


2 komentarze:

  1. Super :D Jeszcze nigdy nie jadłam owoców morza, ale planuję się w końcu przełamać i skosztować :D
    Wygląda ładnie na zdjęciu, ogólnie kocham spaghetti :)
    http://odkrywajzalicja.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam owoce morza. Bardzo smakowity przepis:).

    Pozdrawiam

    Ania

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Cieszę się, że tu jesteś :-)
Jeszcze bardziej się ucieszę, jeśli zostawiasz ślad po sobie.