1 lipca 2014

Szaszłyki z krewetek, mątw i cukinii

Scroll down for English

Szaszłyki z owoców morza to bardzo szybki pomysł na danie z grilla.
Moja propozycja na dziś to szaszłyki z krewetek i mątw, przekładane paskami cukinii.
Zapraszam ;-)

Składniki na 10 szaszłyków:
  • 30 malutkich mątw
  • 30 krewetek 
  • 1-2 cukinie 
  • 2 ząbki czosnku 
  • pęczek pietruszki
  • sól
  • oliwa z oliwek extra virgin
Przygotowanie: 
 
Kupując krewetki macie do wyboru krewetki świeże lub mrożone. Krewetki, które mają różowy (lekko pomarańczowo-czerwony kolor) to krewetki, które już wcześniej były gotowane. Te najłatwiej mo
żna dostać. Szare krewetki to krewetki, które jeszcze nie zostały ani gotowane ani smażone. Tym razem kupiłam szare. Najpierw obieramy krewetki. 
Mątwy dokładnie płuczemy i osuszamy. Od małych mątw, nic nie trzeba odrzucać.  
Cukinie myjemy, osuszamy i odcinamy końcówki. Kroimy wzdłuż na cienkie plasterki. Najlepiej maszynką do chleba. Zbyt grubo pokrojona cukinia będzie się łamać przy zwijaniu.
Siekamy na drobno pietruszkę, czosnek przepuszczamy przez praskę. Łączymy sól, olej, i kilka łyżek oliwy z oliwek. Dodajemy pietruszkę i czosnek.  
Nabijamy najpierw małą mątwę, następnie krewetkę na początku i końcu ogonka po czym rozciągamy, w ten sposób nie skurczą się podczas grillowania. Między krewetkami na kijkach umieszczamy plastry cukinii, uformowane w harmonijkę. Przygotowaną marynatą smarujemy szaszłyki na parę godzin przed grillowaniem. Wkładamy do lodówki. 
Mocno rozgrzewamy grill. Kładziemy szaszłyki na ruszcie. 


Grillujemy z obu stron po kilka minut do zrumienienia. Nie można przesadzić bo będą gumowate!

Podajemy natychmiast !

Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)

In the English version

Shrimp and cuttlefish skewers


Ingredients for 10 skewers:

  • 30 cuttlefish
  • 30 shrimp 
  • 1-2 zucchini 
  • 2 cloves of garlic 
  • bunch of parsley 
  • salt 
  • olive oil extra virgin
    Preparation:

    Peel the shrimp. In the meantime, rinse and dry cuttlefish.
    Rinse and dry zucchini. Cut lengthwise into thin slices.
    Chop the parsley, place in a bowl and add the olive oil, garlic.
    Prepare the skewers.
    Marinade skewers for a few hours before grilling. Put in the fridge.
    Preheat grill.
    Cook skewers on preheated grill for 2 to 3 minutes per side.
    Sprinkle with salt and pepper. Arrange the skewers on a large platter.
    Serve immediately!

     

    1 komentarz:

    1. Bardzo fajny przepis :) Na pewno spróbuję :)
      Ps. Zapraszam na mojego bloga kulinarnego: http://ugotujrazemznami.blogspot.com/

      OdpowiedzUsuń

    Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
    Cieszę się, że tu jesteś :-)
    Jeszcze bardziej się ucieszę, jeśli zostawiasz ślad po sobie.