13 czerwca 2014

Spaghetti al nero di seppia z małżami w sosie białym

Scroll down for English

Małże można przygotować na wiele sposobów, zarówno te mrożone, jak i świeże. Tym razem proponuję Wam małże z makaronem al nero di seppia.
Makaron al nero di seppia to czarny makaron barwiony atramentem z kałamarnicy.
Bardzo aromatyczne, sycące a przede wszystkim smaczne danie. Idealnie smakuje w połączeniu z owocami morza. Tym razem użyłam gotowego już makaronu al nero di seppia. Niedługo na blogu będzie przepis na makaron gdzie użyjemy atramentu kałamarnicy i będziemy barwić na czarno makaron.
Póki co to zapraszam na gotowy, można taki kupić w Polsce. 



Składniki na 4 osoby:
  • 400 gr makaronu al nero di seppia
  • 1 kg małży
  • 1 szalotka
  • oliwa
  • 2 ząbki czosnku (opcjonalnie 3 albo 4)
  • kieliszek białego wina
  • 3 łyżki mleka
  • natka pietruszki
  • peperoncino (chili w platkach)
Przygotowanie:

Kupując małże musicie zwrócić uwagę na ich zapach. Powinien byc zapach morza, a nie rozkładającej się ryby. Kiedy przyniesiecie małże do domu a macie zamiar użyć ich dopiero na drugi dzień włóżcie je do lodówki. Małże należy opłukać kilkakrotnie. Następnie moczymy je w osolonej, zimnej wodzie. Tak zostawiamy je na 2 godziny. Małże wtedy samodzielnie oczyszczają się z ewentualnych pozostałości piasku. Obieramy i kroimy na drobno szalotkę. Na patelnie wylewamy obficie oliwę podsmażamy lekko szalotkę, czosnek przepuszczony przez praske i szczyptę peperoncino.


Wrzucamy odcedzone z wody małże. 


Przykrywamy przykrywką na parę minut. Wlewamy wino. Gotujemy parę minutę, aż zaczną się otwierać. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy mleko.
W międzyczasie gotujemy w osolonej wodzie makaron al dente. Odcedzamy. Dodajemy do gotowego sosu. Posypujemy natką i na zapalonym gazie mieszamy całość. Natychmiast podajemy.

Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)

In the English version

Spaghetti with squid ink


Ingredients for 4 people:

  • 400 g spaghetti with cuttlefish ink
  • 1 kg clams
  • 1 shallot 
  • oil 
  • 2 cloves of garlic (optional 3 or 4) 
  • glass of white wine 
  • 3 tablespoons milk 
  • parsley 
  • chili (chili flake)
Preparation:

To prepare the clams: To clean the clams put them into fresh water with salt for about 2 hours. They will open up slightly and expel the sand that they have inside. Scrub the clams to clean them of any debris and repeat the process until no more stuff is coming of them. Wash clams with cold water. Heat the olive oil in a large high-sided sauté pan. Fry the shallots, garlic and a pinch of chili. Add the clams. Cover and bring to a boil. Cook until the clams begin to open, 3-4 minutes. Add the wine and cook until nearly evaporated, about 1 minute. Bring to a boil and season with salt and season pepper. Cook the pasta according to the packet instructions in a large pot salted, boiling water until al dente. Add the drained pasta. Add the parsley and the milk. Toss to mix well, drizzle with extra-virgin olive oil.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Cieszę się, że tu jesteś :-)
Jeszcze bardziej się ucieszę, jeśli zostawiasz ślad po sobie.