28 czerwca 2014

Pikantna sałatka z wołowiny w sosie z musztardowym

Dziś chciałabym Wam zaproponować przepyszną sałatkę z wołowiną marynowaną. Lekko pikantna, pyszna i szybka, z prostym dressingiem. Świetna propozycja na szybki posiłek.
To tez sposób na zjedzenie ogromnej ilości świeżych warzyw.
Zapraszam ;-) 


Składniki dla 2 osób:
  • 120 g różnych małych salat
  • 200 g wołowiny(stek wołowy – rostbef lub chudszy antrykot)
  • 1 pomidor
  • 1 ogórek
  • 1 czerwona papryka
  • sól i pieprz do smaku
Marynata do wołowiny:
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka sosu THAI heritage(sos do smażenia z czosnkiem, bazylii i chilli)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka oleju z sezamu
Do sosu:
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki musztardy francuskiej(musztarda z ziarnami gorczycy)
Przygotowanie: 

Najpierw marynujemy wołowinę. Mieszamy oliwę, olej z sezamu, sok z cytryny i sos THAI. Smarujemy nim wołowinę. Pozostawiamy stek na 2-3 godziny w lodówce.
Mieszamy składniki naszego sosu czyli musztardę z oliwa.
Wołowinę wyjmujemy z lodówki i przekładamy na talerz odsączając maksymalnie z marynaty. Smażymy na odrobinie oleju na dobrze rozgrzanej patelni – najlepiej grillowej. Wołowina powinna być średnio wysmażona lub jeszcze krwiste w zależności od upodobania.
Po usmażeniu przekładamy wołowinę na drewnianą deskę do odpoczęcia. Po około 3 minutach kroimy na cienkie plastry krojąc w poprzek włókien.
Myjemy i osuszamy zieleninę, sporą garść zieleniny typu sałata, rukola itp. Układamy na dość dużym płaskim talerzu. Sałata bardzo dobrze prezentuje się na wspólnym półmisku, ale też serwowana na indywidualnych talerzach. Tak jak w przypadku każdej sałaty najlepsza jest świeża i sprężysta, musimy pamiętać zatem, że po wymieszaniu z sosem powinna być od razu podawana. Układamy na niej pokrojone w kostkę pomidor, ogórek i paprykę. Na samym końcu układamy wołowinę. Doprawiamy sałatkę solą i pieprzem. Polewamy sosem musztardowym.

Podajemy natychmiast !


Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)

2 komentarze:

  1. Pięknie i kolorowo wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawy blog.Ładne zdjęcia,ciekawe i dobrze opisane przepisy.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Cieszę się, że tu jesteś :-)
Jeszcze bardziej się ucieszę, jeśli zostawiasz ślad po sobie.