19 maja 2014

Tarta z musztardą z ziarnami gorczycy i pomidorami

Scroll down for English

Uwielbiam tarty. Są proste i można je wyczarować praktycznie ze wszystkiego. Dziś moją propozycja jest tarta z musztardą i pomidorami. Tego przepisu nauczyłam się robić bardzo dawno temu w Francji, a dokładnie w Prowansji, gdzie spędziłam pół roku.
Tarta jest bardzo prosta w wykonaniu.
Oryginalnie tę tartę przygotowuje się na tzw. "pâte brisée" czyli na lekko kruchym cieście. Jeśli nie uda Wam się kupić "gotowca", podaje przepis na "pâte brisée". Wiele osób myli "pâte brisée" z ciastem francuskim, ale to nie to samo.

Zapraszam :-)




Składniki:
  • opakowanie "pâte brisée" ok 250 g (lub ciasto wg mojego przepisu: 190 g mąki, 95 g masła 75 ml wody) 
  • 3 pomidory
  • 8 łyżeczek musztardy z ziarnami gorczycy
  • sól 
  • 3 łyżki oliwy
  • 40 g Parmezanu
Przygotowanie:

Jeśli nie kupimy ciasto to robimy sami. Do miski miksera, który wrabia ciasto wsypujemy mąkę, dodajemy zimne masło pokrojone na kawałki, szczyptę soli oraz lodowatą wodę i zaczynamy wyrabiać maszynką. Wyrabiamy na elastyczną masę. Jeśli będzie zbyt suche, dodajemy troszeczkę lodowatej wody, ale dolewaj ją raczej małymi porcjami, po łyżce. W sumie ja wlałam 75 ml wody. Gdy zagniatane ciasto zbije się w kulę, starannie owijamy je folią do przechowywania żywności i wkładamy do lodówki na 60 minut.
W międzyczasie myjemy pomidory, kroimy w plastry w miarę cienko i posypujemy solą, tak by nam odeszła woda.




Teraz wyjmujemy schłodzone ciasto z lodówki i delikatnie rozwałkowujemy na krąg z obu stron na blacie posypanym mąką. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Smarujemy spód tarty musztardą, tak, aby przykryła powierzchnię ciasta. 




Układamy pomidory



i posypujemy parmezanem. 



Polewamy oliwą. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 20 - 25 minut.

Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)


In the English version

Tart with mustard and tomatoes

Ingredients:

  • package(250g) "pâte brisée" (or  for my recipe: 190 g flour, 95 g butter, 75 ml water) 
  • 3 tomatoes 
  • 8 teaspoons of mustard with mustard seeds 
  • salt 
  • 3 tablespoons olive oil 
  • 40 g Parmesan
Preparation:


Using a paddle attachment on a stand mixer or an electric hand mixer or whisk, flour, nutmeg, cold butter and pinch of salt. Knead until smooth and elastic. Add the water. Knead into a ball, wrap in cling film and let it rest in the fridge for 60 minutes. In the meantime, wash tomatoes, cut into slices as thin and sprinkle with salt. Preheat oven to 200 degrees. Remove the pastry from the fridge, knead it, then roll out on a floured surface with a rolling pin. Roll the pastry into a round. Smear mustard grated. Arrange tomatoes and sprinkle with Parmesan cheese. Pour olive oil. Put in the oven and bake for 20 - 25 minutes.


3 komentarze:

  1. Bardzo ciekawa tarta ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy pomysł, musiała smakować wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne - będę musiał spróbować :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Cieszę się, że tu jesteś :-)
Jeszcze bardziej się ucieszę, jeśli zostawiasz ślad po sobie.