9 kwietnia 2014

Zakwas na barszcz biały

Święta się zbliżają zatem pora na przepis na zakwas na barszcz biały. Zakwas o słodko-kwaśnym aromacie i smaku. Doprawiony czosnkiem, liściem laurowym, zielem angielskim i majerankiem. Ten przepis mam od mamy. Dzięki niemu można szybko przygotować wspaniały barszcz biały.
Zapraszam ;-)



Składniki:
  • 60 g mąki żytniej
  • 60 g mąki pszennej 
  • 800 ml wody 
  • 4 ząbki czosnku 
  • 3 liście laurowe 
  • 4 ziarna ziela angielskiego 
  • 1 łyżeczka majeranku 
  • piętka chleba z mąki żytnej
Przygotowanie:

Do słoika lub naczynia wsypujemy mąkę żytnią i pszenną, 


dodajemy przegotowaną wodę. 

Mieszamy dokładnie. Dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku, liście laurowe, ziele angielskie, majeranek i piętkę chleba z mąki żytnej.

Słoik lub naczynie przykrywamy gazą i pozostawiamy w temperaturze pokojowej przez kilka dni(4-5 dni, zależy od temperatury). Zakwas mieszamy codziennie. Po ukiśnięciu odcedzamy przez sitko. Rozlewamy do słoiczków, zakręcamy i odstawiamy do lodówki. Zakwas przechowuje się doskonale przez wiele miesięcy. 

Warto wiedzieć!

Czym się różni żur od barszczu białego ? 

Żur gotuje się na zakwasie z mąki żytniej a barszcz z mąki pszennej. Żur zazwyczaj podaje się z białą kiełbasą, barszcz biały z wędzonką.
Granice między tymi dwiema zupami zacierają się, bo każdy gotuje tak jak lubi. Ja lubię barszcz z wędzoną nutą, dodaje boczek. 

Nie interesuje mnie nazwa - najważniejsze żeby zupa była dobra. Jedna z tych dwóch zup zawsze pojawia sie na moim świątecznym stole.

Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny:)

2 komentarze:

  1. a jak ładnie ten garnuszek wygląda, wprawiłam się już w Świąteczny nastrój!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Cieszę się, że tu jesteś :-)
Jeszcze bardziej się ucieszę, jeśli zostawiasz ślad po sobie.