28 kwietnia 2014

Piadina Romagnola

Scroll down for English 

Piadina romagnola lub piada, pie, pjida, pièda, pji, pida to jedno z najbardziej znanych przepisów kuchni regionu Emilia – Romagna. Znana na całym świecie, kochana przez miliony ludzi.
Piadina to arkusz ciasta z pszennej mąki, w kształcie naleśnika. Może być nadziewana mozzarellą, pomidorem, szynką, miękkim serem, rukolą, a nawet warzywami, serami i wędliną.
Krótko mówiąc,wybór jest nieograniczony.
Zapraszam ;-) 


Składniki na 8 piadin:
  • 1 kg mąki
  • 150 g smalcu 
  • 12 g soli 
  • 5 g sody oczyszczonej 
  • około 400ml wody lub mleka
Przygotowanie: 

Do dużej miski wsypujemy mąkę. Dodajemy sól, sodę oczyszczoną i smalec.
Dodajemy wodę lub letnie mleko i zagniatamy ciasto rękoma aż stanie się elastyczne.
Ciasto musi by
ć bardzo elastyczne i łatwe do formowania. Pamiętajcie, że to nie ciasto na makaron. Powinno być miękkie i elastyczne. Ciasto przekładamy do miski posmarowanej oliwą, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrastania na co najmniej pół godziny. 

Dzielimy ciasto na równe części i pozostawiamy je pod przykryciem (ściereczką) na minimum pół godziny. 


Rozwałkowujemy na okrągłe placuszki o grubości 4-5 mm. Pamiętajcie żeby nie wałkować za cienko, ponieważ będą się kruszyć podczas zwijania.
Pieczemy piadiny na teflonowej patelni przez 2-3 minuty z obu stron nakłuwając widelcem tworzące się na powierzchni pęcherzyki.









Samo pieczenie trwa bardzo krótko. Przed pieczeniem należy dobrze rozgrzać patelnię i piec je dosyć szybko. Slabo rozgrzana patelnia i długie pieczenie powoduje że staje się sucha i łamliwa.

Warto wiedzieć!
Jeśli użyjecie mleka, piadina będzie miększa. Dla tych co nie lubią smalcu, mogą zastąpić oliwą. Musicie jednak wiedzieć, że użycie smalcu jest lepsze, piadina przez to jest miękka i elastyczna. Farsz – tu panuje pełna dowolność, oto kilka połączeń farszu typowych dla kuchni włoskiej:

- ser Stracchino(biały ser) i szynka
- Speck i ser brie
- szynka parmeńska i ser do tostów
- kiełbasa Salami i ser provola 

- mieszanka sałat, majonez, szynka i grzyby
- Speck, grzyby i rukola
- szynka i mozzarella
- szynka, mozzarella, majonez, kukurydza i pomidory
- Speck, rukola i ser Philadelphia 
- lub na słodko nutella

Jak dodajemy farsz?
Gdy nasza piadina jest ju
ż upieczona, dodajemy farsz.
Sery zazwyczaj się roztapia na piadinie. Później dodajemy resztę składników i zawijamy. Podajemy natychmiast!
Składniki takie jak szynka parmeńska, Speck, pomidory czy rukola nie podgrzewamy na piadinie.


Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)

In the English version

Piadina Romagnola


Ingredients for 8 Piadine:

  • 1 kg flour
  • 150 g of lard 
  • 12 g salt 
  • 5 g of baking soda 
  • 400ml of water or milk
Preparation:

Mix and knead flour, lardt, milk, salt and milk. Knead the misture for about 4 or 5 minutes until it is smooth. The dought will be firm but not too dry or crumbly. Then divide it into equal portions, and shape them into balls, cover with plastic wrap, and let rest at least 30 minutes before baking. Using rolling pin roll dought out until about 4 -5 mm thick.
Heat an iron pan (a fireproof stone is even better) until it is very hot and cook the each piadina on both sides, pricking them with a fork, 3 or 3 minutes or until it is brown on each side. Place on a wire rack while cooking remaining circles. Cover them with a cloth to keep them warm. 
A piadina is a stuffed with every conceivable fillings. Piadinas are usually stuffed with:
- stracchino cheese and ham
- bacon and brie cheese
- Parma ham and cheese for toast
- salami sausage and cheese provola
- a mixture of lettuce, mayonnaise, ham and mushrooms
- bacon, mushrooms and arugula
- ham and mozzarella
- ham, mozzarella, mayonnaise, corn and tomatoes
- bacon, arugula and cheese Philadelphia
- or nutella

3 komentarze:

  1. bardzo skojarzyły mi się z tortillami jakie robiłam niedawno! z pewnością są świetne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Piadinę jadłam tylko raz, w Rimini w Casina del bosco - knajpie bardzo polecanej i chwalonej w przewodnikach i www. Smakowała mi bardzo!

    OdpowiedzUsuń
  3. Jadłam piadinę bardzo mi smakowała! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Cieszę się, że tu jesteś :-)
Jeszcze bardziej się ucieszę, jeśli zostawiasz ślad po sobie.