25 marca 2014

Zabaglione

Scroll down for English 

To, że lubię proste przepisy chyba widać.
Dziś chciałabym Wam zaproponować następny prosty przepis na deser - zabaglione.
Zabaglione - znany również jako zabaione, to dolce al cucchiaio, w dosłownym tłumaczeniu tak nazywają się desery spożywane łyżką.
Zabaglione to tradycyjny włoski deser przygotowywany z żółtek, cukru i słodkiego likieru Marsala.
Deser pochodzi z Wenecji, gdzie oryginalnie przyrządzany był z użyciem miodu zamiast cukru i wina cypryjskiego. Zabaglione możemy podawać na gorąco i na zimno.


Składniki na 4 porcje:
  • 8 żółtek
  • 150 g cukru
  • 100 ml wina Marsala
Do dekoracji:
  • maliny
Przygotowania:

Napełniamy do połowy wodą niewysoki garnek. Zagotowujemy i zmniejszamy gaz. Żółtka oddzielamy od białek i wlewamy do metalowego garnka, ubijamy z cukrem, używając trzepaczki lub miksera ustawionego na niskie obroty. Ubijamy energicznie, aż cukier całkowicie się rozpuści, a masa nabierze jasnosłomkowego koloru. Powoli wlewamy wino, energicznie ubijając mikserem. Gdy masa będzie gęsta i puszysta, ustawiamy garnek nad parą, ale koniecznie tak, aby nie dotykał powierzchni wody. 



Gdy rozrzedzona piana ponownie stanie się puszysta i gęsta, zdejmujemy miskę z ognia i ubijamy jeszcze 2 minuty. 


Zabaione możesz podawać na gorąco i na zimno. Najczesciej podaje się z ciastkami lub owocami, tak jak i ja zrobiłam.

Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)

In the English version

Zabaglione

Ingredients for 4 servings: 

  • 8 egg yolks 
  • 150 g sugar 
  • 100 ml of liquor Marsala
For the decoration:
  • raspberries
Preparation:


Fill a saucepan halfway with water and bring to a gentle simmer. Regulate the heat as required to maintain a gentle and constant simmer as you prepare the zabaione.
In a round-bottomed stainless-steel (or copper) bowl mix the egg yolks with the sugar.
Whisk the egg yolks with a balloon whisk until they turn pale yellow. Then the Marsala and continue to whisk until incorporated.
Rest the bowl on top of the saucepan, making sure that the water does not touch the underside of the bowl. Constantly whisk the mixture using the figure-8 pattern, until it is foamy and has tripled in volume. The mixture will eventually become soft and creamy - approx. 15 minutes. The consistency is just right when the mixture forms thick ribbons when the whisk is lifted.
Be sure to whisk the entire inner surface of the bowl, clearing the bottom of the bowl with the whisk so that the eggs do not stick to the bottom.
If the mixture starts to separate just remove from heat and transfer to the countertop, whisking all the while.
Zabaione should have the texture of lightly whipped cream. It should be light in texture, yet thick enough to coat a spoon.
Immediately pour the zabaione. Garnish with raspberries. Serve immediately.



9 komentarzy:

  1. Noooo,taki deser to ja poproszę:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już podaję ;-)

      Pozdrawiam serdecznie

      Kalejdoskop Renaty

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Ja też ;-)

      Pozdrawiam serdecznie

      Kalejdoskop Renaty

      Usuń
  3. Świetnie wygląda, pyszny deserek! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak ;-)

      Pozdrawiam serdecznie

      Kalejdoskop Renaty

      Usuń
  4. boski deser!!! porywam wirtualnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tylko mi zostaw trochę :-)

      Pozdrawiam serdecznie

      Kalejdoskop Renaty

      Usuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Cieszę się, że tu jesteś :-)
Jeszcze bardziej się ucieszę, jeśli zostawiasz ślad po sobie.