26 marca 2014

Sałatka z czerwonego ryżu

Scroll down for English
 
Tym razem polecam Wam sałatkę z czerwonego ryżu - zdrową, pożywną, kolorową i bardzo smaczną.
Inspiracja przepisu było spotkanie ze znajomymi na kolacje, wcześniej wybraliśmy się na spritz. Do spritzu można bylo coś przekąsić. Ja zjadłam sałatkę z czerwonego ryżu.Tak mi zasmakowała, że musiałam zrobić coś z czerwonym ryżem. Bardzo lubię sałatki z wszelkimi ziarnami.
Zapraszam i polecam;-)



Składniki na 8 porcji :
  • 250 gr ryżu czerwonego
  • 2 cukinie 
  • 20 pomidorków koktajlowych 
  • 100 g sera żółtego 
  • 1 szalotka 
  • 160 g (odcedzone 112 gr) tuńczyka w sosie naturalnym 
  • 150 g (odcedzone 140 gr) kukurydzy 
  • oliwa z oliwek 
  • sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:

Czerwony ryż płuczemy, zalewamy zimną wodą i gotujemy do miękkości, lekko solimy. Cukinię kroimy w kostkę i podsmażamy lekko na patelni. Pomidorki koktajlowe pieczemy w piekarniku 20 minut z odrobiną oliwy. Ugotowany i ostudzony ryż mieszamy z przygotowanymi warzywami, dodajemy odcedzonego tuńczyka, odcedzoną kukurydze, cukinie, pomidorki, drobno pokrojoną szalotkę i pokrojony w kostkę żółty ser. Doprawiamy do smaku oliwą, solą i pieprzem.
Sałatka jest najlepsza po kilku godzinach od przyrządzenia - wtedy smaki idealnie się łączą. Najlepiej odstawić sałatkę na kilka godzin w chłodne miejsce - do połączenia się składników.
Czynności do wykonania jest pozornie mało, całość - nie licząc gotowania ryżu - zajęła mi 10 minut.

Smacznego !

Warto wiedzieć:
Tego typu sałatki, można przygotować je dużo wcześniej bez uszczerbku dla ich smaku (wręcz przeciwnie) lub też wykorzystać je na drugi dzień jako lunch do pracy.

Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)


In the English version

Salad of red rice

Ingredients for 8 servings:

  • 250 gr red rice
  • 2 small zucchini
  • 20 cherry tomatoes 
  • 100 g of cheese 
  • 1 shallot 
  • 160 g (112 gr drained) tuna in natural 
  • 150 g (drained 140 gr) corn 
  • olive oil 
  • salt and pepper to taste
Preparation:


Red rice rinse, pour cold water and cook until soft, lightly season with salt. Zucchini cut into cubes and fry lightly in a pan. Roast in the oven for 20 minutes cherry tomatoes with a little olive oil and salt. When everything is cold, put the red rice in a bowl, add the drained corn, the drained tuna. Add the finely chopped peeled onion, zucchini, cherry tomatoes and diced cheese. Season with salt, pepper and olive oil. Let you salad rest in the refrigerator at least overnight; then taste it and, if it lacks seasoning, add some more. Serve cold, if you want in single-portions.



3 komentarze:

  1. Już kilka razy robiłam! Jest pyszna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak zawsze cieszy mnie fakt, że mój przepis udał się :-)
      To dla mnie najważniejsze :-)

      Pozdrawiam serdecznie

      Renata

      Usuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Cieszę się, że tu jesteś :-)
Jeszcze bardziej się ucieszę, jeśli zostawiasz ślad po sobie.