14 marca 2014

Penne z cukinią, pomidorkami koktajlowymi i tuńczykiem

Scroll down for English

Jako, że ja uwielbiam makarony, dziś kolejny makaron, tym razem penne z cukinią, pomidorkami koktajlowymi i tuńczykiem. Jeden z moich ulubionych przepisów na szybkie i bardzo aromatyczne danie z makaronu. Zawsze powtarzam, że dobry przepis nie potrzebuje reklamy, sami spróbujcie ;-)
Zapraszam :-)






Składniki dla 2 osób:
  • 200 gr makronu penne
  • 80 gr tuńczyka
  • 2 małe cukinie 
  • 10 pomidorków koktajlowych 
  • oliwa 
  • sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:

Gotujemy w osolonej wodzie makaron al dente. Odkrawamy końcówki cukinii. W międzyczasie na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy cukinię pokrojona na plastry. 



Smażymy na średnim ogniu, cały czas mieszając, aż do momentu gdy będą delikatnie złote. Dodajemy przekrojone na ćwiartki pomidorki koktajlowe. Dusimy 3 minuty. Doprawiamy solą i pieprzem. 


Dodajemy odcedzonego tuńczyka. 


Ugotowany makaron odcedzamy, przekładamy na patelnię i mieszamy, aż cały sos obklei makaron. Natychmiast podajemy.

Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny:)


In the English version

Penne with zucchini, cherry tomatoes and tuna

Ingredients for 2 people:

  • 200 gr penne makronu
  • 80 gr tuna 
  • 2 small courgettes 
  • 10 cherry tomatoes 
  • salt and pepper to taste
  • olive oil extra virgin
Direction:

Cook the pasta according to the packet instructions in a large pot of salted, boiling water until al dente. Wash the tomatoes and zucchini. Chop the zucchini. Put it in a pot with the extra virgin olive oil. Let it cook on a low flame for about 5 minutes. When zucchini darken, add the quartered tomatoes. Cook for 3 minutes. Season with salt and pepper. Add the tuna. Drain pasta and mix with the sauce. Share the plates. Serve immediately.

2 komentarze:

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Cieszę się, że tu jesteś :-)
Jeszcze bardziej się ucieszę, jeśli zostawiasz ślad po sobie.