21 marca 2014

Pasta al pomodoro, czyli makaron w sosie pomidorowym #1

Scroll down for English

Dziś Wam podam przepis na pasta al pomodoro, czyli pasta w sosie pomidorowym w moim wykonaniu. Szybkie i lekkie danie włoskiej kuchni.
Ja robię trzy wersje sosu pomidorowego do makaronu. Pierwszą wersję robię z udziałem przecieru pomidorowego, drugą wersję ze świeżych pomidorów i trzecią wersję z przecieru pomidorków koktajlowych.
Dziś zapraszam na totalną klasykę, czyli wersja z przecieru pomidorowego, dla mnie najprostszy i najlepszy makaron ;-)
Mój ulubiony, nie mogę bez niego żyć. Choć raz w tygodniu gości u mnie na stole. Czasem mam wrażenie, że mogłabym go codziennie serwować o każdej porze dnia czy też nocy.
Przyjeżdża rodzina, czy przyjaciele, mówią do mnie "zrób pasta al pomodoro", odpowiadam "zrobię coś innego czego nie zjecie w Polsce", "nie u Ciebie smakuje lepiej" taką to odpowiedź otrzymuje.
Zatem zapraszam na pasta al pomodoro - pierwszą wersję ;-)



Składniki dla 4 osób:
  • 400 g makaronu linguine
  • 1 szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 gałązki rozmarynu
  • przecieru pomidorowego dobrej jakości, najlepiej własnej roboty
  • 2 łyżeczki cukru
  • sól i pieprz do smaku
  • Parmigiano Reggiano do smaku
Przygotowanie:

W lekko osolonej wodzie gotujemy makaron al dente, według przepisu na opakowaniu. Obieramy szalotkę i kroimy na drobno.Wsypujemy szalotkę do rondla, dodajemy oliwę z oliwek, zmiażdżony czosnek i pokrojony na drobniutko rozmaryn, ale tylko czubki gałązek rozmarynu. Rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy. 



Gdy szalotka i czosnek się zeszklą dodajemy przecier pomidorowy, dodajemy cukier, doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy aż sos zgęstnieje. 

Ugotowany makaron wrzucamy do rondla z gorącym sosem, mieszamy i serwujemy, najlepiej na gorących i glębokich talerzach. Posypujemy hojnie swieżo startym parmezanem.

Smacznego !

Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)

In the English version

Pasta con pomodoro

Ingredients for 4 people:

  • 400 g linguine pasta
  • 1 shallot 
  • 2 cloves of garlic 
  • 3 sprigs of rosemary 
  • tomato puree good quality, preferably homemade 
  • 2 teaspoons of sugar 
  • salt and pepper to taste 
  • Parmigiano Reggiano to taste
Preparation:

Cook the pasta according to the packet instructions in a large pot of salted, boiling water until al dente. Heat olive oil in a pan over medium low heat. Add the garlic, the chopped rosmary, the shallot and cook until soft and translucent, stirring occasionally, about 6-7 minutes. Increase heat to medium, and add pureed tomatoes. Season lightly with salt and the sugar. Boil the tomatoes until the sauce becomes gestures. Drain pasta and mix with tomatoes. Season with ground black pepper and grated parmigiano cheese. Serve immediately. Share the plates.



1 komentarz:

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Cieszę się, że tu jesteś :-)
Jeszcze bardziej się ucieszę, jeśli zostawiasz ślad po sobie.