27 marca 2014

Ciasto jabłkowe- jogutowe z patelni bez piekarnika

Scroll down for English

Dziś przepis na następne szybkie ciasto. Uwielbiam ciasta, które są szybkie i proste w przygotowaniu. 
Tym razem przepis na ciasto jabłkowe- jogurtowe z patelni bez piekarnika.
Ciasto z patelni jest dobrą alternatywą, jeśli nie chcesz włączyć piekarnika, ale chcesz przygotować ciasto na śniadanie czy podwieczorek. Wystarczy tylko płyta grzewcza i patelnia, nie potrzeba piekarnika, a efekt jest zaskakujący.
Ja robię takie ciasto często w lato gdy jest gorąco, gdy włączenie piekarnika we Włoszech wiąże się z samobójstwem. 
Zapraszam ;-) 



Składniki:
  • 3 jajka
  • 120 g cukru 
  • 250 g jogurtu naturalnego
  • 60 ml oleju z nasion
  • 375 g mąki
  • 16 g proszku do pieczenia 
  • 2 jabłka
  • cukier puder do posypania 
  • patelnia Ø 24 cm
Przygotowanie:

Obieramy jabłka i kroimy na drobno. W misce na parze ubijamy jajka z cukrem na puszysty krem. Jajka powinny mieć temperaturę pokojową. Ubijamy 10 minut. Dodajemy jogurt. Kontynuujemy, aż odzyskamy naszą objętość. Następnie dodajemy olej. Dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia mieszając delikatnie za pomocą łopatki od góry do dołu. 
Na samym końcu dodajemy jabłka i mieszamy.
Patelnię o średnicy 24 cm smarujemy olejem, później wycieramy ręcznikiem papierowym. 


Wylewamy masę na przygotowaną patelnię. 


Gotujemy na małym ogniu na kuchence na najmniejszym gazie, pod przykrywką przez około 50 minut. 


Sprawdzamy wykałaczką czy ciasto jest upieczone. Obracamy ciasto gdy jest juz prawie suche na wierzchu. 


Obracamy tak jak omlet i smażymy z drugiej strony 10 minut, zawsze pod przykrywką. 


Posypujemy cukrem pudrem.

Wato wiedzieć!

Czas pieczenia zależy od waszego gazu. Zapytacie dlaczego ? W tamtym roku używałam gaz z butli, presja tego gazu była inna. Piekłam wtedy ciasto 30 minut i 10 minut. Tym razem zmieniłam gaz i musiałam piec dłużej.

Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)

In the English version

Apple cake yogurt from in a pan

Ingredients:

  • 3 eggs
  • 120 g of sugar 
  • 250 g of natural yoghurt 
  • 60 ml seed oil 
  • 375 g of flour 
  • 16 g baking powder 
  • 2 apples 
  • powdered sugar for sprinkling 
  • pan Ø 24 cm
Direction:

Peel apples and cut finely. In a bowl, Whip the eggs with the sugar until fluffy cream. Whip 10 minutes. Add the yogurt. We continue until we regain volume. Then add the oil. Add the sifted flour and baking powder while stirring gently with a spatula from top to bottom. At the end add the apples and mix with a spatula. Frying pan with a diameter of 24 cm smear with oil, then wipe with a paper towel. Pour the mass of the prepared pan. Cook over low heat on the stove, under the cover for about 50 minutes. Check with a toothpick or cake is baked. Turn the dough when it is already almost dry on top. We turn like an omelet and fry the other side for 10 minutes, always undercover. Sprinkle with powdered sugar.


17 komentarzy:

  1. Świetny pomysł! Pierwszy raz coś takiego widzę;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję

      Pozdrawiam serdecznie

      Kalejdoskop Renaty

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Dziękuję

      Pozdrawiam serdecznie

      Kalejdoskop Renaty

      Usuń
  3. Wow, świetny pomysł :D Ciekawa jestem smaku takeigo ciasta ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smakuje tak samo jak ciasto pieczone w piekarniku ;-)

      Pozdrawiam serdecznie

      Kalejdoskop Renaty

      Usuń
  4. Kurczę, oby mi tylko z patelni nie spadło;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie spadnie ;-)

      Pozdrawiam serdecznie

      Kalejdoskop Renaty

      Usuń
  5. Takiego cuda jeszcze nie widziałam! Warto przetestować :)

    OdpowiedzUsuń
  6. super pomysł :) tylko nie mam kuchenki gazowej ,mam indukcję ,czy mogłoby udać się ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że tak.

      Pozdrawiam serdecznie

      Renata

      Usuń
  7. Witam,
    Coś już takiego jadłam, to świetna alternatywa dla tych co piekarnika nie mają. Ale koleżanka zapomniała w przepisie użyć tych obranych i drobno potrojonych jabłek:-) pozdrawiam - UlubionePrzepisyBarbary.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, poprawiłam.
      Myślę, że większość osób się domyśliło ;-)

      Pozdrawiam serdecznie

      Renata

      Usuń
  8. Świetne :) Pierwszy raz coś takiego widzę, ale już czuję, że często będzie gościć na moim stole.

    OdpowiedzUsuń
  9. Genialny pomysł! Wygląda bosko! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetny przepis a wręcz genialny muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Świetny pomysł na ciasto! Dobrze mieć w zapasie taki przepis na nadchodzące upały :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Cieszę się, że tu jesteś :-)
Jeszcze bardziej się ucieszę, jeśli zostawiasz ślad po sobie.