8 lutego 2014

Tarta z białą czekoladą i kardamonem

Scroll down for English

Bardzo kremowa tarta, na delikatnym, kruchym spodzie. Tarta dla miłośników ciekawych połączeń. Intrygujący smak kardamonu w połączeniu ze słodyczą białej czekolady, chyba nikogo nie trzeba przekonywać, dlatego zróbcie koniecznie w domu taką tartę. Nie powiem jest słodka ale jeśli lubicie czekoladę, w sam raz.
Tarta jest idealnym ciastem na pyszne niedzielne śniadanie.
Zachęcam do wypróbowania! Sami spróbujcie i napiszcie co o niej myślicie!



Składniki na formę o średnicy 27 cm:

Na ciasto brisée:
  • 250 g mąki
  • 130 g masła
  • 100 ml wody
  • masło i mąka do wysmarowania formy
Na krem:
  • 260 g białej czekolady
  • 4,5 g żelatyny w płatkach
  • ziarna z 8 owoców kardamonu
  • 300 ml śmietany kremówki
Na wierzch:
  • kakao
  • biała czekolada
Przygotowanie:

Do miski miksera, który wrabia ciasto wsypujemy mąkę, dodajemy zimne masło pokrojone na kawałki, szczyptę soli oraz lodowatą wodę i zaczynamy wyrabiać maszynką. Wyrabiamy na elastyczną masę. Jeśli będzie zbyt suche, dodajemy troszeczkę lodowatej wody, ale dolewaj ją raczej małymi porcjami, po łyżce. W sumie ja wlałam 100 ml wody. Gdy zagniatane ciasto zbije się w kulę, starannie owijamy je folią do przechowywania żywności i wkładamy do lodówki na 60 minut.
Formę do tarty smarujemy masłem i posypujemy maka.Teraz wyjmujemy schłodzone ciasto z lodówki i delikatnie rozwałkowujemy z obu stron na blacie posypanym mąką (rozwałkowane ciasto musi byc nieco większe niż średnica formy). Formę wykładamy ciastem, które dokładnie dociskamy do dna i brzegów formy. 


Za pomocą noża usuwamy nadmiar ciasta. 


Przykrywamy pergaminem i obciążamy suchymi ziarnami fasoli. Ja akurat w domu nie miałam fasoli przykryłam jęczmieniem. 


Następnie pieczemy 35- 45 minut w temperaturze 200 stopni. Ciasto wkładamy na środkową szynę, ale na górze włożyłam blachę, tak aby dół był bardziej upieczony ale nie spieczony. W tym czasie namaczamy żelatynę w niewielkiej ilości zimnej wody przez 5 minut. Ziarenko kardamonu obieramy z łuski, ze środka wyciągamy ziarenka i rozgniatamy je na proszek łyżeczką lub w moździerzu.


Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. 


W tym czasie rozgrzewamy śmietankę z kardamonem. Mieszamy całość ciągle podgrzewając i czekając aż się rozpuści. Nie zagotowujemy! Wlewamy do czekolady i wszystko razem dokładnie mieszamy. Dodajemy żelatynę i mieszamy aż wszystko się rozpuści. Jeśli używamy żelatyny w proszku, rozpuszczamy ją w małej miseczce z kilkoma łyżkami gotującej się śmietanki. Krem przestudzamy i wlewamy na wcześniej przygotowany spód. 


Całość wstawiamy do lodówki na min. 2 godziny. Przed podaniem oprószamy ciasto kakao i białą czekoladą. 

Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)

In the English version

White chocolate tart with cardamom


Ingredients:


Pastry:
  • 250 g of flour
  • 130 g of butter 
  • 100 ml water 
  • butter and flour to grease cake pan
Filling:
  • 260 g white chocolate
  • 4.5 g gelatin in flakes 
  • 8 grains of cardamom fruit 
  • 300 ml double cream
Decorations:
  • cocoa
  • white chocolate
Preparation:

Using a paddle attachment on a stand mixer or an electric hand mixer or whisk, flour, cold butter and pinch of salt. Knead until smooth and elastic. Add the water. Knead into a ball, wrap in cling film and let it rest in the fridge for 60 minutes. Heat oven to 200°C. Remove the pastry from the fridge, knead it, then roll out on a floured surface with a rolling pin. Roll out the pastry on the bottom of a round cake tin. Puncturing with a knife or fork. Trim the edges. Line with parchment paper and with weights. Place in oven for about 35-45 minutes. Remove from oven. Remove the pie weights.
Meanwhile, soak the gelatine in a bowl of cold water. After 5 minutes or so the leaf gelatine will soften to a slithery sheet. Place the cardamom pods in a mortar or just put them on a cutting ... in the grinder for 30 seconds or so, just until you have a fine powder. Melt the chocolate in a bain marie. In the meantime, heat up the cream with cardamom. Mix all still heating and waiting until dissolved. Do not boil! Pour the chocolate and mix everything together thoroughly. Cool and pour cream on the bottom of the pastry prepared earlier. Put in the fridge for min. 2 hours. Before serving, sprinkle with cocoa cake and white chocolate.


 

5 komentarzy:

  1. Kardamon i biała czekolada, pyszności ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla mnie takie połączenie to raj dla miłośników intrygujących smaków.

      Pozdrawiam serdecznie

      Renata

      Usuń
  2. Prezentuje się bardzo smacznie !:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Cieszę się, że tu jesteś :-)
Jeszcze bardziej się ucieszę, jeśli zostawiasz ślad po sobie.