20 lutego 2014

Tajska zupa z dyni z mleczkiem kokosowym

Scroll down for English

Bardzo mi się podoba połączenie dyni i mleczka kokosowego. Aromatyczna, rozgrzewająca zupa na zimne dni, moja wariacja na temat kuchni tajskiej. Sama dynia jest słodka, a ja lubię pikantne smaki, więc postanowiłam ją przyprawić mocno chili. Jest idealnie doprawiona i smakuje niesamowicie.
Zapraszam ;-) 




Składniki na 4 talerze zupy:
  • 1 kg dyni
  • 4 łyżki oliwy 
  • 1 cebula 
  • 1 ząbek czosnku 
  • 1chili
  • 900 ml bulionu 
  • 2 łyżki mleczka kokosowego na talerz
  • pietruszka do dekoracji
Przygotowanie:

Zaczynamy od przygotowania dyni: oczyszczamy ją bardzo dobrze, kroimy w kawałki, nacinamy nożykiem dynię i umieszczamy na blaszce wyłożonej folią aluminiową. 



Skrapiamy 2 łyżkami oliwy i pieczemy dynię w temperaturze 200 stopni przez około 30 minut. Gdy dynia jest ugotowana, wyciągamy z pieca, ostudzamy, i obieramy. Obieramy i myjemy cebulę i czosnek. Do rondla wylewamy 2 łyżki oliwy. Smażymy parę minut, aż cebula się zeszkli.


Następnie dodajemy pokrojone chili, 


mieszamy i dodajemy dynię. 


Zalewamy bulionem. 


Wkładamy wszystkie warzywa do blendera, dodajemy oliwę, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Miksujemy aż masa będzie gęsta, gładka i jednorodna. Doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy 15 minut, by smaki się wymieszały. Zupę nalewamy na talerze, polewamy pośrodku mleczkiem kokosowym i dekorujemy pietruszką.


Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)

In the English version
 

Thai pumpkin soup with coconut milk
 

Ingredients for 4 plates:
  • 1 kg pumpkin
  • 4 tablespoons olive oil 
  • 1 onion 
  • 1 clove of garlic 
  • 1 chili 
  • 900 ml broth 
  • 2 tablespoons coconut milk on a plate 
  • parsley for decoration
Directions:

Clean and trim pumpkin. Pumpkin broke into small pieces. Preheat oven to 200°C. Place pumpkin on a baking tray lined with baking paper. Cook for 30 minutes or until tender. When the pumpkin is cooked, pull from the oven and peel. Peel the onion and garlic. In a pan heat some olive oil and butter. Add the onion and the garlic. Bake until garlic and onion are very translucent, add the chopped chilli. Mix and add the pumpkin and bring to a boil. Pour the broth. Cover and cook for ~15 minutes. Use immersion blender to process the soup until smooth. Season with salt and pepper. Stir well. Add coconut milk. Garnish with parsley. Serve and enjoy!




2 komentarze:

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Cieszę się, że tu jesteś :-)
Jeszcze bardziej się ucieszę, jeśli zostawiasz ślad po sobie.