5 lutego 2014

Shorba Addas

Scroll down for English

Dzisiaj proponuję Wam kolejną zupkę - Shorba Addas. Egipska zupa-krem z czerwonej soczewicy. Pyszna, aromatyczna i sycąca zupka na zimne dni.
Zupa jest treściwa, a przy tym lekko orzeźwiająca i aromatyczna dzięki dodatkowi cytryny. Idealna zimą, ale i nie tylko.
Zapraszam ;-)
 




Składniki na 8 porcji:
  • 500 g soczewicy czerwonej
  • 2 pomidory
  • 2 marchewki 
  • 2 cebule 
  • 4 łyżki oleju 
  • 1,8 l bulionu 
  • 2 łyżeczki mielonego kminku
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry 
  • 2 płatki chili
  • sol i pieprz do smaku
  • 4 szalotki
  • 4 łyżki maki
  • olej do smażenia
Przygotowanie :

Zaczynamy od przygotowania warzyw. Cebule i marchew obieramy i kroimy na drobno. Pomidora sparzmy, obieramy ze skorki , usuwamy pestki. Miąższ kroimy na kawałeczki.
Do rondla wylewamy oliwę i dodajemy cebule. Smażymy parę minut, aż cebula się zeszkli. 



Następnie dodajemy przyprawy, czyli mielony kminek i kolendrę. Mieszamy i dodajemy marchew, pomidory i soczewicę, doprowadzamy do wrzenia. 


Zalewamy bulionem i dodajemy chili. 


Przykrywamy rondel i gotujemy pod przekryciem 40 minut. W międzyczasie szykujemy szalotki. Obieramy i kroimy w plastry. Wkładamy szalotki do woreczka, wsypujemy mąkę i wstrząsamy woreczkiem.


Rozgrzewamy olej i smażymy szalotki aż się zarumienią. 


Osuszamy szalotki na ręczniku papierowym. 


Po zdjęciu z palnika odstawiamy, by zupa trochę ostygła. Miksujemy całość partiami w blenderze. Miksujemy aż masa będzie gęsta, gładka i jednorodna. Przelewamy z powrotem do rondla, dodajemy sok z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Doprawiamy solą i pieprzem i podgrzewamy na średnim ogniu, by smaki się wymieszały.
Zupę podajemy ze smażonymi szalotkami.


Smacznego ! 

Warto wiedzieć !

Jeśli użyjecie innej soczewicy, musicie pamiętać, że czerwona gotuje się najszybciej. Inne potrzebują więcej czasu. 


Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)

In the English version

Shorba Addas

Ingredients:

  • 500 g red lentils
  • 2 tomatoes 
  • 2 carrots 
  • 2 onions 
  • 4 tablespoons oil 
  • 1.8 l broth 
  • 2 teaspoons ground cumin 
  • 1 teaspoon ground coriander 
  • 2 chili flakes 
  • salt and pepper to taste 
  • 4 shallots 
  • 4 tablespoons flour 
  • oil for cooking
Preparation:

Clean and trim vegetables. Onions and carrots, peel and slice finely. Blanch tomatoes, peel the peel, remove the seeds. The flesh cut into pieces. In a pan heat some olive oil. Add the onion. Bake until onion are very translucent, add the cumin and coriander. Mix and add the tomatoes, the carrots and the lentils bring to a boil. Pour the broth and the chili. Cover and cook for ~ 45 minutes.
In the meantime, we're getting ready shallots. Put the shallots into the bag, pour the flour and shaken bag. Heat the oil and fry the shallots until golden. Dry the shallots on paper towel.
Use immersion blender to process the soup until smooth. Season with salt and pepper. Add lemon juice. Stir well. Heat up to medium-high heat, to the flavors mixed up. Garnish with shallots. Serve and enjoy!

8 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo apetycznie, uwielbiam soczewicę, więc zrobię na pewno!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :-)
      Zupa jest bardzo smaczna już sama w sobie a do tego te smażone szalotki mniam mniam :-)

      Pozdrawiam serdecznie

      Kalejdoskop Renaty

      Usuń
  2. wygląda genialnie a paczka soczewicy czeka tylko by ja zużyć :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wypróbować radzę bo warto :-)

      Pozdrawiam serdecznie

      Kalejdoskop Renaty

      Usuń
  3. Soczewica! Bardzo lubię więc zupa z pewnością by mi smakowała.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Będzie Ci smakowała zobaczysz :-)

      Pozdrawiam serdecznie

      Kalejdoskop Renaty

      Usuń
  4. This is a great recipe, gonna try it! Thanks for sharing it :")

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Cieszę się, że tu jesteś :-)
Jeszcze bardziej się ucieszę, jeśli zostawiasz ślad po sobie.