8 grudnia 2013

Torta di carote, czyli moje ciasto marchewkowe

Scroll down for English

Dziś przepis na następne szybkie ciasto. Tym razem przepis na torta di carote czyli ciasto marchewkowe.
Ciasto marchewkowe jest bardzo proste i szybkie do wykonania. Wyśmienicie smakuje, jest miękkie, aromatyczne i nie za słodkie. Smakuje idealnie z herbatą czy kawą na śniadanie. Nadaje się dla dzieci, które docenią marchew w słodkiej i smacznej wersji.
Zapraszam ;-) 

 
Składniki:

  • 300 g marchwi 
  • 300 g mąki migdałowej lub migdałów zmiksowanych na drobno w blenderze 
  • 90 g mąki 
  • skórka z jednej cytryny 
  • 16 g proszku do pieczenia 
  • szczypta soli 
  • 200 g cukru 
  • 6 jajek 
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:

Szykujemy tortownicę o średnicy 21-22cm, smarujemy masłem i posypujemy mąką. Najpierw szykujemy marchew, myjemy, obieramy i trzemy na drobno na tarce. 


W misce na parze ubijamy żółtka i cukier na puszysty krem. Świetnie rozpuszczają się kryształki cukru, dzięki temu nie są wyczuwalne w smaku. Jajka powinny mieć temperaturę pokojową. W drugiej misce ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę (sprawdzamy odwracając miskę do góry dnem). Do ubitych żółtek dodajemy mąkę migdałową, cały czas mieszając delikatnie łopatką od góry do dołu. 


Dodajemy startą marchewkę, skórkę z cytryny starta na drobno, proszek do pieczenia i na samym końcu białka ubite na sztywną pianę. 


Wylewamy masę na przygotowaną tortownicę. 


Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 40 - 50 min. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, zostawiając ciasto do ostygnięcia. Możemy delikatnie uchylić drzwi piekarnika, żeby powolutku odparowała wilgoć. Posypujemy cukrem pudrem.


Polecam !

 

Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)

In the English version

Carrot cake


Ingredients:

  • 300g carrots 
  • 300g almond flour or almond mixed finely in a blender 
  • 90 g of flour 
  • zest of one lemon 
  • 16 g baking powder 
  • pinch of salt 
  • 200 g sugar 
  • 6 eggs 
  • powdered sugar for sprinkling
Direction:
We are preparing cake from a diameter 21-22cm, smear the butter and sprinkle with flour. Wash carrots, peel and grate finely on a grater. In a bowl mix the egg yolks with the sugar. Separately whip the egg whites with a pinch of salt. To the beaten egg yolk, add the almond flour and add the lemon zest and mix. Whip 10 minutes.  Add the flour and the carrots. At the end add baking powder and the egg whites and mix with a spatula. Pour the prepared cake form mass. Bake at 180 degrees about 40 - 50 min. After this time, turn off the oven and leave the cake to cool. We gently open the door of the oven to slowly evaporate the moisture. Sprinkle with powdered sugar.



9 komentarzy:

  1. Mniam,marchewkowe ciasta są smaczne. Skuszę się kiedyś na Twoją propozycję. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję :-)

      Pozdrawiam serdecznie

      Kalejdoskop Renaty

      Usuń
  2. Ostatnio często podmieniam mąkę na migdały - mały myk a tak świetnie poprawia smak!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też używam często mąki migdałowej. Smak migdałów nadaje ciastu niepowtarzalny smak :-)

      Pozdrawiam serdecznie

      Kalejdoskop Renaty

      Usuń
  3. takiego marchewkowego jeszcze nie robiłam! fenomenalnie się zapowiada :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, warto wypróbować :-)

      Pozdrawiam serdecznie

      Kalejdoskop Renaty

      Usuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Cieszę się, że tu jesteś :-)
Jeszcze bardziej się ucieszę, jeśli zostawiasz ślad po sobie.