29 listopada 2013

Torta di mele czyli moje szybkie ciasto z udziałem jabłek

Scroll down for English

Dziś przepis na następne szybkie ciasto. Uwielbiam ciasta, które są szybkie i proste w przygotowaniu. Tym razem przepis na torta di mele czyli moje szybkie ciasto z udziałem jabłek i migdałów. Wyszło bardzo smacznie w połączeniu z migdałami. Weekendowe ciasto, wilgotne i pachnące jabłkami i migdałami.
Zapraszam ;-) 



Składniki:
  • 600 g jabłek
  • 300 g mąki
  • 16 g proszku do pieczenia 
  • szczypta soli 
  • 200 g cukru 
  • 200 g masła 
  • 2 jajka 
  • 100 g mąki migdałowej lub migdałów zmiksowanych na drobno w blenderze 
  • skórka ze startej cytryny
  • szczypta soli
  • cukier puder do posypania
Przygotowanie:

Szykujemy tortownicę o średnicy 21-22cm, smarujemy masłem i posypujemy mąką. Obieramy i kroimy na plasterki jabłka. Ucieramy masło z cukrem na puszysty krem. 



Dodajemy jajka. Jajka powinny mieć temperaturę pokojową. Dodajemy skórkę ze startej cytryny i mieszamy. Ubijamy 10 minut. Dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Dodajemy mąkę migdałową do naszej mieszaniny, cały czas mieszając. 


Na samym końcu dodajemy jabłka i mieszamy łopatką. 


Wylewamy masę na przygotowaną tortownicę. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 40 - 50 min. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, zostawiając ciasto do ostygnięcia. Możemy delikatnie uchylić drzwi piekarnika, żeby powolutku odparowała wilgoć. Posypujemy cukrem pudrem.Polecam !

Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)

In the English version


Italian apple pie


Ingredients:

  • 600 g apple
  • 300 g of flour
  • 16 g baking powder
  • pinch of salt
  • 200 g sugar 
  • 200 g butter
  • 2 eggs
  • 100 g almond flour or almond mixed finely in a blender
  • grated lemon rind with1 lemon zest
  • pinch of salt 
  • powdered sugar for sprinkling
Direction:

We are preparing cake from a diameter 21-22cm, smear the butter and sprinkle with flour. Peel and cut apples into slices. Grind the butter and sugar on fluffy cream. Add the eggs. Add the lemon zest and mix. Whip 10 minutes. Add the sieved flour and baking powder. Add the flour almond. At the end add the apples and mix with a spatula. Pour the prepared cake form mass. Bake at 180 degrees about 40 - 50 min. After this time, turn off the oven and leave the cake to cool. We gently open the door of the oven to slowly evaporate the moisture. Sprinkle with powdered sugar.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Cieszę się, że tu jesteś :-)
Jeszcze bardziej się ucieszę, jeśli zostawiasz ślad po sobie.