15 października 2013

Schabowy z dynią i Calvadosem


Scroll down for English

Jak zmienić tradycyjny kotlet schabowy? Proponuje go podać z dynią.
Kotlet schabowy z dynią i Calvadosem to pyszne danie główne, wzbogacone o kremowy sos powstały przez śmietanę i Calvados.
Mięso fajnie łączy się z delikatnością dyni i Calvadosu. Prawdziwa uczta smaku dla podniebienia.
Zapraszam ;-)




Składniki dla 2 osób:
  • 2 kotlety schabowe
  • 150 g dyni w kawałkach
  • 100 ml śmietany
  • 100 ml Calvadosu
  • 100 ml wody
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 50 g masła
  • 2 małe gałązki rozmarynu
  • sól i pieprz do smaku
  • mąka do panierowania
Przygotowanie:

W dużym rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy czosnek i gałązki rozmarynu. Mięso myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Obtaczamy w mące, 


następnie smażymy na rozgrzanym maśle z obu stron. 


W międzyczasie obieramy i kroimy na małe kawałki dynię. Następnie usuwamy kotlety z rondla i trzymamy na talerzu. Do tego samego rondla dodajemy łyżeczkę masła i wrzucamy kawałki dyni. Mieszamy na dużym ogniu przez 3 minuty. 


Stopniowo dodajemy wodę. Gotujemy aż woda wyparuje. Dodajemy Calvados, jak i ten wyparuje dodajemy śmietanę. 



Gotujemy przez parę minut, aż sos lekko zgęstnieje. Przekładamy kotlety schabowe z powrotem do rondla, gotujemy kilka minut aż nasze kotlety nieco nasiakną sosem. 


Podajemy natychmiast.


Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny:)

In the English version


Pork chop with pumpkin and Calvados


Ingredients for 2 persons:


  • 2 pork chops
  • 150 g pumpkin in pieces
  • 100 ml of cream
  • 100 ml Calvados
  • 100 ml of water
  • 1 large clove of garlic
  • 50 g of butter
  • 2 small sprigs of rosemary
  • salt and pepper to taste
  • flour for breading
Directions: 

In a large saucepan, melt butter, add garlic and rosemary sprigs. Coat meat with flour. Fry both sides until golden brown. In the meantime, peel and cut the pumpkin into small pieces. Then, remove the chops from the saucepan and keep on a plate. Add tablespoon butter to same pan. Add toss pieces of pumpkin. Stir for 3 minutes. Gradually add water. Cook until the water evaporates. Gradually add Calvados. This will evaporate and add cream. Just cook down the sauce in an uncovered saucepan until it's thickened to your liking. Wield chops back to the saucepan. Cook a few minutes until our chops a little soaked dressing. Serve immediately.



4 komentarze:

  1. mmm, lubię dynię, schabowego i sosy, wszelkiego rodzaju! dla mnie 5+ ! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo, i polecam zrobić, bo nie tylko pięknie się prezentuje, ale i pysznie smakuje ;-)

      Pozdrawiam serdecznie

      Renata

      Usuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Cieszę się, że tu jesteś :-)
Jeszcze bardziej się ucieszę, jeśli zostawiasz ślad po sobie.