1 sierpnia 2013

Sałatka z 3 zbóż

Scroll down for English

Sałatka z 3 zbóż w sam raz na obiad czy kolacje. Bardzo lubię sałatki z wszelkimi ziarnami. Polecam w tak ciepły dzień jak dziś, przynajmniej u mnie. Przepis od znajomej u której gościłam na ostatnim przyjęciu. Przepis na tą sałatkę zawiera 3 zboża: ryż, płaskurka i jęczmień. Ja kupuje gotową mieszankę, Wy możecie w równych ilościach namieszać.
Zapraszam i polecam;-)








Składniki na 8 porcji:
  • 400 gr 3 zbóż(ryż, płaskurka i jęczmień)
  • 450 gr(odcedzone 420 gr)mieszanki warzyw w puszce(kukurydza, zielony groszek, oliwki zielone i czarne, czerwona papryka)
  • 160 gr (odcedzone 112 gr)tuńczyka w sosie naturalnym
  • 280 gr (odcedzone 140 gr)oliwki taggiasche
  • 1 czerwona cebula
  • oliwa
  • sól i pieprz do smaku
  • chili
Przygotowanie:

3 zboża płuczemy, zalewamy zimną wodą i gotujemy do miękkości, lekko solimy. Warzywa odcedzamy i osuszamy. Obraną cebulę kroimy drobniutko w kostkę. Ugotowane i ostudzone 3 zboża mieszamy z przygotowanymi warzywami, dodajemy odcedzonego tuńczyka i oliwki oraz cebulę. Doprawiamy do smaku oliwą, solą, pieprzem i chili. 

Sałatka jest najlepsza po kilku godzinach od przyrządzenia - wtedy smaki idealnie się łączą. Najlepiej odstawić sałatkę na kilka godzin w chłodne miejsce - do połączenia się składników. Czynności do wykonania jest pozornie mało, całość - nie licząc gotowania 3 zbóż - zajęła mi 5 minut.

Smacznego !

Warto wiedzieć:

Tego typu sałatki, można przygotować je dużo wcześniej bez uszczerbku dla ich smaku (wręcz przeciwnie) lub też wykorzystać je na drugi dzień jako lunch do pracy.


Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny:)

In the English version

Delicious salad of 3 cereals

Ingredients for 8 servings:

  • 400 gr 3 cereals (rice, emmer and barley)
  • 450 gr (420 gr drained) canned mix vegetables (corn, green peas, green and black olives, red pepper)
  • 160 gr (112 gr drained) tuna in natural
  • 280 gr (140 gr drained) olives taggiasche
  • 1 red onion
  • oil
  • salt and pepper to taste
  • chili
Directions:

First, bring to a boil a pot with salted water and cook the 3 cereals nce cooked, drain it and stop the cooking by placing it under cold running water. Drain it again and keep aside. When everything is cold, put the 3 cereals in a bowl, add the drained vegetables , the drained tuna. Add the finely chopped peeled onion. Add the olives taggiasche and the oil. Season with salt, pepper and chili. Let you salad rest in the refrigerator at least overnight; then taste it and, if it lacks seasoning, add some more. Serve cold, if you want in single-portions.


5 komentarzy:

  1. Myślę, że to niesamowicie zdrowa sałatka! :)
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Często robię podobną sałatkę, ale tylko z ryżem. Pora spróbować wersji z 3 zbożami :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A czy takie 3 zboża można kupić w Polsce? Bo przepis mi się szalenie podoba :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Cieszę się, że tu jesteś :-)
Jeszcze bardziej się ucieszę, jeśli zostawiasz ślad po sobie.