26 sierpnia 2013

Przecier z pomidorków koktajlowych

Scroll down for English

Pomidory można zaserwować na wiele sposobów, ten jest jednym z moich ulubionych.
Dziś przepis na przetwory z pomidorków koktajlowych.
Zimą będzie miło zjeść przetwory, przypominając sobie letnie dni, a poza tym to też szybki sposób na obiad kiedy nie mamy czasu.



Składniki:
  • 2,5 kg pomidorków koktajlowych
  • 6 łyżeczek cukru
  • pół szklanki wody
Przygotowanie:

Myjemy dokładnie pomidorki. Kroimy wszystkie na pół. Wrzucamy do wielkiego rondla i wlewamy pół szklanki wody.
W ten sposób na pewno nam się nie przypalą. Gotujemy tak około 30 minut. Nie muszą być za bardzo rozgotowane, bo jak będziemy robić nasz sos w zimę jeszcze je dogotujemy troszeczkę. Na sam koniec dodajemy cukier, w ten sposób nie będą cierpkie. Kiedy przecier jest gotowy przekładamy do słoiczków i zakręcamy. Pasteryzujemy przecier jeśli chcemy go dłużej przechowywać i mieć pewność, że się nie zepsuje.

Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny:)

In the English version

Tinned cherry tomatoes


Ingredients:

  • 2.5 kg cherry tomatoes
  • 6 teaspoons sugar 
  • half a cup of water 
Preparation: 

Wash tomatoes thoroughly. Cut all in half. Put into a big saucepan and pour half a glass of water. Boil it for about 30 minutes. At the end, add the sugar. When the puree is ready to transfer into jars and turn off. Pasteurize the puree.

 

1 komentarz:

  1. Ja już jedną partię przecieru pomidorowego zrobiłam, ale z pomidorków limo, może spróbuję też z koktajlowymi ;) Zapraszam do mojej akcji Warzywa psiankowate 2013 :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Cieszę się, że tu jesteś :-)
Jeszcze bardziej się ucieszę, jeśli zostawiasz ślad po sobie.