14 kwietnia 2013

Sakiewki owocowe

Te delikatne sakiewki owocowe są ucztą dla oczu i dla kubeczków smakowych!
Sprawiają rozkosz podniebieniu. Połączenie ciepłych owoców z gałką zimnego lodu jest niezwykle. Spróbujcie sami :-)




Składniki na 6 osób:
  • 1,4 kg róznorodnych owoców
  • 6 galek lodu waniliowego
  • 40 gr orzechów laskowych
  • 40 gr masła
  • skórka starta z pomarańczy
  • cukier do smaku jak kto lubi
  • papier do pieczenia
  • sznurek do zawiązania
Przygotowanie:

Z pomarańczy trzemy skórkę.  


Kroimy owoce na kawałki. Masło rozpuszczamy na rozgrzanej patelni ze skórką z pomarańczy. 


Dodajemy owoce i gotujemy około 10 minut tak by owoce pozostały jeszcze twarde. Posypujemy cukrem.

Formujemy sakiewki z papieru do pieczenia. Używamy salaterki, wkładamy do niej papier i naciskamy papier do dna. 


Wkładamy do niej owoce, zawiązujemy sznurkiem.Tak przygotowane sakiewki można sobie przygotować nawet jeden dzień wcześniej. 


Rozgrzewamy piekarnik do 200°C. Wkładamy nasze sakiewki do formy i do piekarnika, pieczemy około 5 minut. 


W międzyczasie w blenderze kruszymy orzechy laskowe.
Poddajemy sakiewki w salaterce lub na talerzu. Dodajemy ga
łkę lodu i posypujemy orzechami laskowymi.
Smacznego!

Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny:)




4 komentarze:

  1. świetny pomysł na smaczny i lekki deser :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo :-)
      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  2. Bardzo interesujący przepis i ciekawy pomysł na podanie owoców! U Ciebie jak zawsze coś oryginalnego! Pozdrawiam, A.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Ci bardzo za miłe słowa :-)
      Ja też pozdrawiam gorąco!

      Usuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Cieszę się, że tu jesteś :-)
Jeszcze bardziej się ucieszę, jeśli zostawiasz ślad po sobie.