30 kwietnia 2013

Pappardelle ze szparagami

Nie wiem czy wiecie, ale dzisiaj rozpoczęła się organizowana przeze mnie durszlakowa akcja "Uwielbiam szparagi !". W związku z tym będzie sporo przepisów na szparagi w tym miesiącu, bo ja naprawdę je uwielbiam. Kiedy tylko na bazarach pojawiają się szparagi, pojawiają się przed nami nieskończone możliwości, jakie można z nich przygotować.
Dziś poddaje Wam przepis na pappardelle ze szparagami. Pyszne, wiosenne danie ze szparagów, z dodatkiem sera pecorino. Danie można łatwo i szybko przygotować na obiad w środku tygodnia. Proponuję wykorzystać szerokie wstążki pappardelle.
 




Składniki na 4 osoby:
  • pęczek zielonych szparagów
  • 300 g makaronu pappardelle 
  • 80 gr sera pecorino 
  • 40 masła 
  • sól i pieprz
Przygotowanie:

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. W czasie, kiedy woda się gotuje, myjemy szparagi. Odcinamy twarde końcówki. Obieramy szparagi. 


Zamiast kroić szparagi, obieramy je obieraczką do warzyw, w ten sposób wyjdą nam paseczki takie jak makaron pappardelle. 

Musimy zobaczyć ile czasu nam trzeba na gotowanie makaronu, mój potrzebował 6 minut, więc po 4 minutach do tej samej wody co się gotuje makaron wrzucamy szparagi i gotujemy razem. 


Obieramy ser pecorino obieraczką do warzyw. 


W międzyczasie na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy ugotowany makaron ze szparagami i mieszamy z masłem. 


Dolewamy pół szklanki wody, ser pecorino, zostawiamy trochę do posypania i podgrzewamy razem. Ser wtedy fajnie się rozpuści z masłem. Poddajemy od razu.

Smacznego!
 
Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny:) 





8 komentarzy:

  1. Uwielbiam szparagi :). Wspaniały makaron :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Szparagowa akcja bardzo do mnie przemawia - czekam na duużo przepisów :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja też jestem wielbicielką szparagów, zwłaszcza zielonych. Mam wiele ulubionych przepisów, ale Twój też mnie zainspirował i już wiem co z tą inspiracją zrobić. No, ale... wszystko w swoim czasie :)) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję;-)Bardzo się cieszę;-)
      Pozdrawiam!

      Usuń
  4. Smakowicie.Nie moge sie doczekać szparagów. Niestety jeszcze nie widziałam nigdzie.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję;-)Prawdopodobnie pojawią się już niedługo;-)
      Pozdrawiam!

      Usuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Cieszę się, że tu jesteś :-)
Jeszcze bardziej się ucieszę, jeśli zostawiasz ślad po sobie.