2 marca 2013

Ragu di prosciutto crudo czyli bolognese z szynki parmeńskiej

Mam dla Was dzisiaj alternatywną propozycję na bolognese, ragu di prosciutto crudo czyli bolognese z szynki parmeńskiej. Wiem, że nie tanie, bo szynka parmeńska kosztuje w Polsce jak złoto, ale chociaż raz warto spróbować ;-)
Co tu będę was czarować, spróbujcie sami ;-)
Zapraszam ;-)



Składniki na 8 osób:
  • 800 gr makaronu penne 
  • 500 gr szynki parmeńskiej  
  • 100 gr cebuli  
  • 100 gr marchewki  
  • 2 - 3 łyżki oliwy  
  • 125ml białego wina wytrawnego  
  • 200 ml bulionu
  •  250 ml przecieru pomidorowego  
  • pieprzu do smaku  
  • ser parmezan jeśli chcecie
Przygotowanie:
 

Najpierw musimy zważyć wszystkie składniki. Mielimy szynkę parmeńską, cebulę i marchew przez elektryczną maszynkę do mięsa.
Do wielkiego rondla wlewamy oliwę i składniki zmielone przez maszynkę. Smażymy na ogniu parę minut i dolewamy wino.



Czekamy aż wino wyparuje i dolewamy bulion. Gotujemy na małym ogniu około 30 minut. Na samym końcu dolewamy przecier pomidorowy i doprawiamy pieprzem.
Soli nie radzę używać bo sama w sobie szynka parmeńska jest już solona. Gotujemy dopóki przecier lekko wsiąknie, musi zostać trochę by okłasić naszą pastę. Od czasu do czasu mieszać.
Podajemy z makaronem penne. Ugotowany makaron odcedzamy, przekładamy do rondla i mieszamy, aż cały sos obklei makaron.

Smacznego!

Spodobało się ? Podaj dalej!

Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)

3 komentarze:

  1. Pychotka:)Polecam wszystkim,którzy uwielbiają gotować i eksperymentować:)Rewelacyjny obiadek dla każdego:) Wyśmienity przepis!!!!Życzę smacznego i pozdrawiam właścicielkę bloga;);)Buzka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miłe slowa, ja też pozdrawiam;-)

      Usuń
  2. Ale to musi być pyszne.... Wypróbuję przy najbliższej okazji :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Cieszę się, że tu jesteś :-)
Jeszcze bardziej się ucieszę, jeśli zostawiasz ślad po sobie.