29 marca 2013

Colomba Pasquale czyli włoskie ciasto na Wielkanoc

Colomba Pasquale - to tradycyjne włoskie ciasto w kształcie gołębicy, spożywane we Włoszech w okresie świąt Wielkanocnych.
Pojawia się ona na włoskich stołach po tradycyjnym, wielkanocnym obiedzie. 

Oryginalny, włoski przysmak, który można przygotować samemu w domu.
Deser jest nieco pracochłonny, mimo to warto spędzić kilka chwil w kuchni, by potem rozkoszować się smakiem tej babki. 

Sekret polega głównie na wielokrotnym zagniataniu i bardzo dokładnym wyrabianiu, przedzielonymi okresami odpoczynku związanego, za wzrostem ciasta.
Nie muszę dodawać, że taka wyrobiona babka jest fantastyczna w smaku. 

Zapraszam :-)





Składniki:
Składniki na ciast:

  • 300 gr mąki Manitoby(jeśli nie uda się Wam znaleźć, używamy zwykłą mąkę pszenną)
  • 200 gr mąki pszennej 
  • 100 gr mleka 
  • 25 gr świeżych drożdży lub 7 g drożdży instant 
  • 250 gr masła 
  • skórka z 1 - nej startej pomarańczy 
  • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 
  • skórka starta z 1 - nej cytryny 
  • 50 gr kandyzowanej skórki cedru 
  • 3 całe jajka + 3 żółtka 
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 
  • 120 gr cukru 
  • 2 łyżki miodu
Składniki na lukier:
  • 3 białka
  • 50 gr migdałów nie obranych 
  • 100 gr mąki migdałowej 
  • 3 jaja 
  • 50 gr posypki cukrowej 
  • 100 gr cukru pudru

Przygotowanie:
 

Rozczyn drożdżowy:
Ważymy wszystkie składniki. W pierwszej kolejności przygotowujemy rozczyn drożdżowy.
Mieszamy 100 g mąki pszennej z połową mleka i drożdży. 

Wyrabiamy 10 minut, przykrywamy ręcznikiem i zostawiamy 30 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
II etap:
Po czasie wyrastania, bierzemy rozczyn drożdżowy, dodajemy do niego 100 g mąki pszennej, pozostałe mleko i wyrabiamy następne 20 minut. Odstawiamy w ciepłe miejsce 30 minut do wyrośnięcia.
III etap:
Po czasie wyrastania, bierzemy ciasto, dodajemy do niego 150 g mąki Manitoby, 60 g cukru. 
Gdy cukier się wchłonie, dodajemy po trochu masło(80gr) w temperaturze pokojowej cięte na małe kawałki. Wyrabiamy następne 20 minut.

Kładziemy w miejscu, które uchroni ciasto od przeciągów (np. ja włożyłam do piekarnika z włączonym światłem) i zostawiamy do wyrośnięcia 2 godziny.
IV etap:
Po czasie wyrastania, bierzemy ciasto, dodajemy do niego pozostałe składniki, czyli 150 g mąki Manitoby, ​​170 gramów masła, mieszając aż masło się wchłonie. 
Dodajemy szczyptę soli, 60 g cukru, cukier waniliowy, skórki owoców cytrusowych, miód i jedno po drugim jajka i żółtka.


Mieszamy wszystkie składniki razem, dodajemy mąkę jeśli ciasto jest zbyt lepkie(ja dodałam jeszcze 4 łyżki mąki). 
Na koniec dodajemy owoce kandyzowane, 

wyrabiamy następne 20 minut i ponownie odkładamy ciasto do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 8 godzin .
V etap:
Zagniatamy ciasto po raz ostatni, następnie umieszczamy je w formie kartonu o kształcie gołębicy i zostawiamy do wyrośnięcia na kolejne 6 godzin.
W międzyczasie przygotowujemy glazurę, którą pokryjemy ciasto tuż przed pieczeniem.
Mieszamy mąkę migdałową, cukier puder i białka z 3 jaj, które nie zostały wykorzystane w cieście, mieszamy wszystko, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.

Pokrywamy ciasto glazurą i posypujemy granulkami cukru i migdałami ze skórką.
Pieczemy ciasto w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni, a następnie po pierwszych 10 minutach, obniżamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy przez kolejne 30 minut, pokrywając je arkuszem papieru do pieczenia, aby chronić glazurę.
Po wystygnięciu posypujemy pudrem.


Warto wiedzieć!
Ze względu na długi czas realizacji należy rozpocząć przygotowanie ciasta w sobotę rano, aby zakończyć na niedzielę, w ten sposób twoja gołębica jest gotowa na niedzielne popołudnie.

Spodobało się ? Podaj dalej!


Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny:)
 
Zapraszam do dołączenia mojej grupy facebookowej - Włochy po mojemu ;-)

Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-) 


4 komentarze:

  1. Renato, piękna gołębica! Dobrze widzieć ją także u Ciebie:)
    Pozdrawiam świątecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, u Ciebie też piękna.
      Pozdrawiam świątecznie :-)

      Usuń
  2. Piękna, bardzo mi się podoba ten przepis, kocham włoskie wypieki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :-)
      Pozdrawiam świątecznie :-)

      Usuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Cieszę się, że tu jesteś :-)
Jeszcze bardziej się ucieszę, jeśli zostawiasz ślad po sobie.