13 marca 2013

Cappuccino grzybowe

Scroll down for English 

Uwielbiam przyjęcia czy imprezy. U znajomych czy u mnie. Spotykanie ze znajomymi, biesiadowanie przy stole. Co jest lepsze?
Jak zawsze lubię zrobić cos nowego, zaskoczyć gości.
Tym razem rozpoczęłam kolacje tą przystawką. Prosta, szybka i niezmiernie efektowna.
Zaskakuje formą podania, lekkością i wspaniałym smakiem!
Kolorem przypomina cappuccino. Polecam, efekt był zadowalający.




Składniki na 2 osoby:
  • 200 gr prawdzików 
  • 1 ziemniak
  • 1 szalotka
  • oliwa z oliwek
  • 25 ml śmietany
  • śmietana do udekorowania
  • 2 kawałki szynki parmeńskiej
  • sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:

Szalotkę obieramy i drobno siekamy. W głębokiej patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek. Wrzucamy szalotkę smażymy na średnim ogniu przez 3 minut, aż będzie szklista.
Ziemniaka obieramy, myjemy i kroimy w małe kawałki. Dodajemy go do szalotki razem z grzybami.

Zalewamy wodą i przykrywamy przykrywką. Gotujemy 10 minut, dopóki woda się nie zagotuje. 

W międzyczasie pieczemy na patelni kawałki szynki parmeńskiej, tak aż wyjdą nam ładnie przypieczone. 


Jak już cały płyn wyparuje, miksujemy grzyby w blenderze ze śmietaną.


Wlewamy do szklaneczek. Dodajemy śmietanę, którą wcześniej lekko ubijamy. Poddajemy z chipsem z szynki parmeńskiej.

Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)

In the English version

Mushroom Cappuccino

Ingredients for 2 cappuccino:

  • 200 gr boletus 
  • 1 potato
  • 1 shallot
  • olive oil
  • 25 ml cream
  • cream to decorate
  • 2 pieces of Parma ham
  • salt and pepper to taste
Directions:

Peel the shallot and chop finely. In a pan heat some olive oil and add the shallot. Put shallot fry over medium heat for 3 minutes until glassy. Peel potato, wash and cut into small pieces. Bake until shallot is very glassy, add the potato and mushrooms. Pour water and cover with a lid. Cook 10 minutes, until the water does boil. In the meantime, bake a pan of Parma ham pieces, until they come to us nicely browned. Cook until the water evaporates. Just cook down the sauce until it's thickened to your liking. Add mushrooms in a blender and pulse until finely ground. Process until smooth. Add cream and mix. Pour into small glasses. Add cream, which is already slightly Whip. Serve of chips with Parma ham.

14 komentarzy:

  1. Rewelacyjny pomysł :) a podanie jak w eleganckiej restauracji!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję:-D
      Staram się jak mogę:)
      Pozdrawiam!

      Usuń
  2. Przyznam, że kilka razy zastanawiałam się, czy dobrze przeczytałam... Naprawdę wygląda jak cappuccino! Nie wpadłabym na taki pomysł podania grzybkowego kremu.

    OdpowiedzUsuń
  3. rewelacja, nazwa myląca, bo ja również zastanawiałam się jak może być połączenie cappuccino z grzybami:) ale pomysł jest strzałem w 10. Bardzo inspirujące.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję;-)
      Specjalnie tak nazwałam;-)
      Pozdrawiam!

      Usuń
  4. Ależ piękne! Jestem zachwycona! Jak tu wspaniale!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny pomysł ! Renato, podziwiam i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. super pomysł :) nie mam prawdziwków, jedynie pieczarki lub suszone grzyby .jak myślisz z których byłoby lepiej zrobić ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam,
      ja wymieszałabym pieczarki i suszone, pół na pół.
      Myślę, że pieczrka sama w sobie za słaba smakowo, suszone grzyby natomiast dodadzą smaku.
      Pozdrawiam serdecznie

      Renata

      Usuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Cieszę się, że tu jesteś :-)
Jeszcze bardziej się ucieszę, jeśli zostawiasz ślad po sobie.