24 stycznia 2013

Chleb o smaku piwnym w 5 minut

Przychodzicie z pracy i widzicie, że nie ma chleba. Mało czasu i nie wiecie co zrobić. Ja idę Wam z pomocą. Świeże, pyszne pieczywo tylko 5 minut pracy? Powiecie niemożliwe? Jednak jest to możliwe. Mi zrobienie tego chleba zajęło około 5 minut, reszta to pieczenie (1h).
Jak nie macie czasu, polecam!







Składniki:
  • 400 g mąki
  • 15 gr proszku do pieczenia
  • 14 g cukru
  • 9 g soli
  • 350 ml piwa
Przygotowanie:

Najpierw ważymy i mierzymy wszystkie składniki. Wsypujemy mąkę do pojemnika, następnie wlewamy stopniowo piwo. Mieszamy ręcznie bez użycia robota aż uzyskamy jednolitą masę. 

Smarujemy masłem foremkę na cake.Otrzymaną mieszaninę wlewamy do formy i wygładzamy łopatką.

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 190 C. Pieczemy przez 60 minut. Wyjmujemy z pieca i studzimy na kratce.

Może nie jest pięknym chlebem z wyglądu, ale  jest smacznym i szybkim w zrobieniu.
Smacznego!


4 komentarze:

  1. ale buła wyrosła- pięknie :) fajny chlebek, lubię takie szybkie wynalazki :) muszę koniecznie upiec

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję,to jest akurat szybki wynalazek,spróbuj,warto:)
      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  2. Połączenie mojej starszej i nowo odkrytej namiętności- do piwa i pieczenia chleba. Toż to musi być ciekawe połączenie. Obowiązkowo muszę wypróbować!
    Pozdrowienia z Salzburga
    Karolina

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten chleb jest bardzo smaczny i prosty.Musisz wypróbować ten przepis, tym bardziej,że lubisz piwo.
      Bardzo fajnie komponuje sie do przystawek.
      Pozdrawienia z mglistych Włoch:)
      Renata

      Usuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Cieszę się, że tu jesteś :-)
Jeszcze bardziej się ucieszę, jeśli zostawiasz ślad po sobie.