12 kwietnia 2018

Jak ugotować idealny makaron ?

Bardzo lubię makaron. Poczekaj, pozwól mi przeformułować: uwielbiam makaron. 
Nie jestem Włoszką, ale bez makaronu nie potrafię już żyć. 
Trochę żartuję z tytułem dzisiejszego posta, ale mam nadzieję, że zdobędziesz u mnie kilka wskazówek według, których, będziesz wiedzieć: jak ugotować idealny makaron.
Przez 22 lata nauczyłam się kilku rzeczy, które zrewolucjonizowały sposób, w jaki gotuję makaron. Nie wiem dlaczego, ale nawet jeśli makaron jest bardzo łatwym do przygotowania daniem, dużo osób zwykle nie ma pojęcia o tym, jak go ugotować, a przynajmniej nie udaje im się to zrobić prawidłowo. 
Zbyt słony, niewystarczająca ilość soli, zbyt kremowy, mdły, zbyt słodki, ale przede wszystkim: rozgotowany! 
Największą rzeczą, z którą zmaga się większość ludzi w kuchni, jest wyczucie czasu — łatwo jest zepsuć obiad w zaledwie kilka minut nieuwagi. 
Wiele osób mnie pyta jak mam gotować makaron? Czy dodaje sól do wody? Jak długo go gotować? 
Zdecydowałam się usiąść i napisać Wam kilka moich wskazówek.
Oto kilka z nich: 
makaron al dente, al dente
Warsztaty kulinarne ze mną we Włoszech w małej miejscowości pod Rzymem!
22/09/2018 – 29/09/2018, więcej informacji tutaj

1. Najważniejsza rzecz, nie gotujemy makaronu zawczasu!

Makron gotujemy i podajemy.

2. Mnóstwo wody.

Używaj wystarczającej ilości wody do gotowania makaronu — jeśli jej nie będzie, ryzykujesz masywną bryłę kleistego makaronu. Makaron lubi wodę.
Pierwszorzędną zasadą jest napełnienie garnka odpowiednią ilością wody — normalny stosunek to 100 g makaronu na 1 litr wody (tak mówią włoscy szefowie kuchni). W ten sposób każdy pojedynczy element ugotuje się równomiernie, nie przyklei się do dna garnka lub do innego makaronu.

3. Wrząca woda.

Może zabrzmieć to nieistotnie, ale tak nie jest.
Proszę, nie wrzucaj makronu do nieugotowanej wody. Jeśli woda nie będzie wrząca, makaron ugotuje się niejednorodnie.
Poczekaj, aż woda się zagotuje: gdy zobaczysz duże bąbelki, wrzuć makaron.
Pamiętaj, zmniejszyć gaz, unikniesz wody na kuchence. Następnie ( po wrzuceniu makaronu) zwiększ płomień gazu.

4. Sos musi być gotowy, zanim wrzucisz makaron do wody!

Chyba że zajmie Ci to kilka minut.
Jedyne, co robię, gdy makaron się gotuje, kroję świeże zioła i trze ser na tarce.

5. Wystarczająca ilość soli.

Zapytasz mnie, ile soli użyć?
Odpowiedź brzmi: napij się wody i zdecyduj!
Zwykle zaczynam od garstki soli kamiennej na 3-4 litry wody.
Czekam, aż się rozpuści, a potem próbuję wodę łyżką.
Woda musi być posolona tak, jak chcesz, aby makaron był posolony. Jeśli woda jest zbyt przesolona, makaron będzie taki sam. Dodajemy sól, gdy woda w garnku zaczyna wrzeć (może się stać, że gotując wodę na makaron, nie będziemy gotowi z sosem i wygotuje nam się woda — trudno nam będzie później ocenić ile dodać soli).
Gdy dodajesz sól, zmniejsz płomień, inaczej pochlapiesz wszystko.

6. Proszę, nie łam spaghetti ani żadnego innego makaronu.

Jeśli makaron ma kształt, długość jest ku temu powód!
Długie spaghetti łatwiej się toczy wokół widelca.
Nie bądź barbarzyńcą: zachowuj kształt kupowanego makaronu.
Ponadto spaghetti może wystawać na początku, gdy wrzucisz je do wody, po kilkunastu sekundach stanie się miękkie i reszta sama wsunie się do garnka.

7. Mieszaj, aż woda się zagotuje.

Mieszanie podczas gotowania, zwłaszcza podczas pierwszych dwóch minut, pozwoli uniknąć sklejenia się makaronu.
Ten czas ma największe znaczenie, ponieważ to wówczas powierzchnia makaronu jest pokryta klejącą skrobią. Jeżeli nie wymieszasz makaronu, te jego partie, które stykają się ze sobą, dosłownie skleją się podczas gotowania.
Im więcej wody, tym mniej potrzebne będzie dłuższe mieszanie, ponieważ makaron sama się przewróci, przy przepływie wrzącej wody.

8. Al dente.

Al dente — co to znaczy? Al dente dosłownie oznacza „na ząb”, a to oznacza, że powinien być lekki opór, gdy ugryziesz makaron.
Oznacza to, że w środku makaronu pojawi się mały biały rdzeń. Z makaronem bezglutenowym, może to być to nieco trudniejsze — kiedy go ugryziesz, środek nie będzie biały, ale będzie ciemniejszy w środku.
Liczba minut gotowania makaronu na opakowaniu to tylko propozycja producenta. Z tego powodu ważne jest, sprawdzić twardość makaronu 1 - 2 minuty przed czasem zapisanym na opakowaniu. To jedyna naprawdę skuteczna metoda, by upewnić się, że jest już dobry. Opakowanie mówi 12 minut? Kiedy minie 10 minut, spróbuj makaron.
Pamiętaj, od momentu, gdy zdecydujesz, że makaron jest ugotowany, do momentu podania go, makaron nadal będzie się gotował !

9. Odlej szklankę wody.

Tuż przed odcedzeniem makaronu, zachowaj trochę wody w szklance. Woda będzie mętna, pełna skrobi, ale może, będziesz potrzebować jej do sosu.

10. Bez spłukiwania.

Nigdy nie płucz makaronu, ponieważ zmyjesz skrobię (niezbędną do uzyskania bardziej kremowego makaronu), a to nie pozwoli wchłonąć sosu. Plus zmyje większość soli. Możesz opłukać makaron, jeśli chcesz przygotować sałatkę z makaronem — to jest jedyny wyjątek.

11.Mantecare!

Czasem makaron musi być ... „Mantecato”, tak się mówi we Włoszech. Tuż przed odcedzeniem makaronu włącz gaz pod rondlem, w którym znajduje się sos.
Chyba chcesz, by Twój sos był przyjemnie gorący po wsypaniu do niego makaronu.
Odcedź makaron, gdy jest jeszcze trochę twardy (zostaw odrobinę wody, nie za dużo!). Makaron powinien być odcedzony z wody, zanim zostanie doskonale ugotowany.
Wsyp makaron do rondla i dodaj odrobinę wody, tej, w której gotował się makaron.
Mieszaj kilka minut. Ten proces sprawia, że sos będzie spojony i kremowy z naszym makaronem.
Woda, w której gotował się makaron, jest bogata w skrobię, która idealnie wiąże makaron z sosem.

12. Musi odpocząć!

Większość rodzajów makaronu należy pozostawić pod pokrywką na 1 - 2 minuty przed podaniem. Pozwala to sosowi połączyć się z makaronem, przesiąknąć smakiem i stać się harmonicznym daniem. (Pamiętaj, makaron będzie się nadal gotował podczas odpoczynku, ponieważ jest gorący i otoczony sosami, więc odcedź go, bardzo al dente, by uniknąć miękkiego makaronu !)

13. Podanie.

Po odstawieniu otwórz przykrywkę, delikatnie wymieszaj makaron, by połączyć jeszcze raz z sosem, unikając jego łamania, gdy jest już ugotowany. Następnie podaj!
W większości sosów dodaję łyżeczkę oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia na wierzch każdego talerza, aby poprawić smaki i wzbogacić danie.
Możesz posypać serem Parmigiano Reggiano lub serem Pecorino.
Można posypać na wierzchu lub po prostu podać ser osobno.
Pamiętaj, nie dodawaj serów do dań rybnych z makronem.
 

Podałam Ci kilka moich wskazówek, które pozwolą Ci ugotować dobrze makron. Będzie on dobrze przyprawiony, doskonale ugotowany al dente i połączony z sosem. Triumf smaków i zapachów.
Im bardziej będziesz starał się podążać tymi krokami, tym bardziej staną się one dla ciebie automatyczne i naturalne, a ty opanujesz sztukę gotowania makaronu w krótkim czasie!

Smacznego!

Spodobał Ci się tekst? Teraz czas na Ciebie. Będzie mi miło, jeśli zostaniemy w kontakcie:

  • Odezwij się w komentarzu, dla Ciebie to chwila, dla mnie to bardzo ważna wskazówka.
  • Bądźmy w kontakcie, polub mnie na Facebooku lub google+. Codziennie nowe zdjęcia, inspiracje, ciekawe informacje. 
  • Dołącz do mojej grupy Włochy po mojemu.
Pozdrawiam

Renata

4 komentarze:

  1. Dziękuję za świetny i potrzebny tekst!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że się przyda.

      Pozdrawiam serdecznie

      Renata

      Usuń
  2. Ja czytałam ze woda do gotowania makaronu powinna być tak słona jak morze Śródziemne i tego się trzymam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja się trzymam, tego czego mnie nauczono we Włoszech 😉
      Nie lubię przesolonego makaronu 😉

      Pozdrawiam serdecznie

      Renata

      Usuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Cieszę się, że tu jesteś :-)
Jeszcze bardziej się ucieszę, jeśli zostawiasz ślad po sobie.