czwartek, 5 października 2017

Zapiekanka alla pizzaiola

Dzisiaj chciałabym Wam zaproponować zapiekankę alla pizzaiola. 
Jak każda zapiekanka nie wygląda za pięknie, ale zapewniam, że jest pyszna! 
Złocista, apetycznie zrumieniona, smaczna i w gruncie rzeczy prosta. Zapiekanka przygotowana jest z ziemniaków, pomidorów, grzybków i sera mozzarelli. Idealna na takie dni, kiedy gotowanie nie w głowie albo czasu brak, a może i zmęczenie nas dopadło. 
Zapraszam ;-)

Przepis na zapiekankę alla pizzaiola — przygotowanie krok po kroku. Zapiekanka z ziemniakami krok po kroku.

Składniki na formę o średnicy 18 cm:

  • 1,1 kg ziemniaków
  • 3 mozzarelle* 
  • 1 puszka mieszanych grzybów** 
  • 4 średnie pomidory 
  • sól i pieprz do smaków
*Każda mozzarella po odcedzeniu ważyła 110 g
** Puszka grzybów ważyła 800 g.
We Włoszech można kupić grzyby w oleju (bez octu) w puszce. Używa się je do pizzy, tostów itd. Jeśli nie masz takich grzybów, możesz przygotować 1 kg mieszanych grzybów na patelni z oliwą z odrobiną białego wina.

Przygotowanie:

Ziemniaki w mundurkach wkładamy do zimnej, osolonej wody i gotujemy ok. 40 min., studzimy, obieramy i kroimy w dosyć grube plastry. Formę o średnicy 18 cm wykładamy papierem do pieczenia. Układamy na dnie warstwę ziemniaków,
Przepis na zapiekankę alla pizzaiola — przygotowanie krok po kroku. Zapiekanka z ziemniakami krok po kroku.
następnie plastry mozzarelli,
Przepis na zapiekankę alla pizzaiola — przygotowanie krok po kroku. Zapiekanka z ziemniakami krok po kroku.
odcedzone grzybki,
Przepis na zapiekankę alla pizzaiola — przygotowanie krok po kroku. Zapiekanka z ziemniakami krok po kroku.
oraz plastry pomidorów.
Przepis na zapiekankę alla pizzaiola — przygotowanie krok po kroku. Zapiekanka z ziemniakami krok po kroku.
Powtarzamy do skończenia składników (mnie starczyło na trzy warstwy). Każdą warstwę doprawiamy solą i pieprzem. Na wierzchu układamy ser mozzarella i grzybki.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C na 80 minut.

 
Spodobał Ci się tekst? Teraz czas na Ciebie. Będzie mi miło, jeśli zostaniemy w kontakcie:
  • Odezwij się w komentarzu, dla Ciebie to chwila, dla mnie to bardzo ważna wskazówka.
  • Jeśli uważasz, że wpis ten jest wartościowy lub chciałbyś podzielić się z innymi czytelnikami – udostępnij mój post – oznacza to, że doceniasz moją pracę. 
  • Bądźmy w kontakcie, polub mnie na Facebooku. Codziennie nowe zdjęcia, inspiracje, ciekawe informacje. 
  • Dołącz do mojej grupy Włochy po mojemu. 
  • Śledź mnie na Instagramie @kalejdoskoprenaty!
  • Otrzymuj ‚List z Włoch’ zapisując się na newsletter.


Pozdrawiam

Renata








Share:

5 komentarzy

Unknown pisze...

Ciekawy prosty przepis! :)

Pichceniomania pisze...

świetne składniki, wszystko pyszne, musiało stworzyć naprawdę smaczną całość. :)

OdnowionaJa pisze...

Zapowiada się pysznie, a do tego łatwe w przygotowaniu. No i składniki, które lubię. Fajny przepis. :)

Jacek Rutkowski pisze...

Z uwagą śledzę Twoje przepisy i nie tylko. Jutro spróbuję, ale z świeżymi grzybami. Właśnie nazbierałem. Pozdrawiam serdecznie.

Anonimowy pisze...

Jutro robię,Mamma Mia jak ja kocham zapiekanki❤️

Kalejdoskop Renaty