środa, 21 września 2016

Tort naleśnikowy z dżemem

Dziś chciałabym Wam zaproponować tort naleśnikowy na słodko.
Tort naleśnikowy chodził za mną od dawna..ale jakoś nigdy nie udało mi się go zrobić.
Deser szybki, łatwy i smaczny. Przygotowanie zajmuje nam parę chwil.
Naleśniki przekładane warstwowo dżemem ułożone w tort to imponujący sposób na podanie prostego dania!
Zapraszam;-) 


Składniki na 14 naleśników:
  • 4 jajka
  • 400 g mąki pszennej
  • 400 ml mleka
  • 150 ml wody
  • szczypta soli
  • 4 łyżki cukru
Dekoracja:
  • 1 duży słoik dżemu lub dwa małe
  • truskawki
  • bita śmietana
Przygotowanie:

Do miski przesiewamy mąkę i sól. W drugiej misce ubijamy jajka z cukrem.
Dodajemy na przemian
mąkę z mlekiem, tak by nie powstały grudki.
Mieszamy i odstawiamy ciasto na co najmniej 30 minut.
Rozgrzewamy patelnię na średnim ogniu i smarujemy niewielką ilością oliwy.
Nalewamy małą chochelkę ciasta.
Natychmiast pokręcamy patelnią, tak aby ciasto rozłożyło się w niej równomiernie. 

Robię cienkie naleśniki, są przez to elastyczne i wychodzi pyszny tort.
Kiedy spód naleśnika się lekko przyrumieni odwracamy naleśnik i smażymy go z drugiej strony na rumiano.
Powtarzamy z resztą ciasta.
Usmażone i wystudzone naleśniki na przemian smarujemy dżemem, składamy z nich tort.
Na górze torcika posypujemy cukrem pudrem, dekorujemy owocami i bitą śmietaną.

Smacznego!

Spodobało się ? Podaj dalej!

Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)

 
Share:

1 komentarz

Monika pisze...

Świetny pomysł! :)

Kalejdoskop Renaty