czwartek, 14 kwietnia 2016

Muffiny z łososiem w cieście ziemniaczanym

Dziś chciałbym Wam zaproponować wspaniały sposób na muffiny z łososiem w cieście ziemniaczanym.
Muffiny na słono będą znakomitą przystawką, kolacją lub późnym, weekendowym śniadaniem.
Danie, które na pewno posmakuje smakoszom wszelakich placków. 
Zapraszam ;-)

Składniki na 12 muffiny:
  • 450 g ziemniaków
  • 100 g łososia wędzonego
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 szalotki
  • 2 jajka + 2 żółtka
  • 60 sera koziego
  • 150 g śmietany
  • 2 łyżeczki pokrojonego szczypioru
  • oliwa z oliwek
Przygotowanie:

Rozgrzewamy piekarnik do 200°C.
Ziemniaki obieramy i trzemy na tarce jarzynowej średnich oczkach (nie ścieramy ich na papkę).
Dodajemy do nich łyżkę oliwy oraz sól i pierz do smaku. 
Blachę z dwunastoma wgłębieniami na muffiny wykładamy ziemniakami, tak aby powstały małe koszyczki.

Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 15 minut zmniejszając temperaturę do 180°C.
W międzyczasie kroimy na drobno szalotkę i smażymy na patelni z jedną łyżką oliwy aż się zeszkli.
Odkładamy na bok.
Trzepaczką rozbijamy jajka i żółtka. Dodajemy kozi ser i śmietanę. Dodajemy pokrojony na drobno łosoś, usmażoną szalotkę i szczypior.
Przekładamy masę do koszyczków. 

Pieczemy następne 20 minut.

Smacznego!

Spodobało się ? Podaj dalej!

Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-) 

 
Share:

2 komentarze

dietetyk-na-walizkach pisze...

Ciekawy pomysł-pierwszy raz widzę muffiny na słono! Nie przepadam za słodkimi smakami dlatego te "wytrawne" muffiny przekonują mnie bardziej ;)

Parafrazuje pisze...

Brzmi i wygląda smakowicie :) A tą blachę nie trzeba czymś wysmarować? Te ziemniaczane koszyczki nie przykleją się?

Kalejdoskop Renaty