sobota, 5 marca 2016

Jak zrobić jajko w koszulce - instrukcja krok po kroku

Jajko w koszulce to jeden z najłatwiejszych i najmniej kalorycznych sposobów na przyrządzenie jajka.
Jajko w koszulce jest świetnym dodatkiem do sałatek, kanapek czy hamburgerów.
Można go podać do toastów czy też do fasoli z kiełbasą i pieczonymi pomidorami.
Świetnie będzie smakować z warzywami z grilla lub z warzywami na parze.
Jeśli szykujecie brunch, jajko w koszulce możecie podać z muffin, chrupiącym bekonem lub szynką i sosem Berneńskim lub sosem holenderskim.
Jajko w koszulce są podstawą do jajek po benedyktyńsku.
Nie wiem skąd się wzięło przekonanie, że jajko w koszulce jest trudne do zrobienia?
Wystarczy tylko garnek z wodą i odrobina octu!
Mój poradnik jak zrobić jajko w koszulce krok po kroku został przygotowany specjalnie dla tych, którzy nie mieli wcześniej do czynienia z takim podaniem jajka.
Zapraszam ;-)

Składniki:
  • jajko
  • woda 
  • 2 łyżki octu winnego jasnego
Przygotowanie:

Jajka zawsze muszą być świeże, w ten sposób lepszy jest wynik końcowy.
Jeśli użyjemy najświeższych jajek, nie będzie trzeba używać octu ... białko koaguluje się natychmiast.
Do jajka w koszulce trzeba wybrać odpowiedni garnek.
Garnek powinien być niski i szeroki. Musi pomieścić około 1,5 litra wody, musi być w garnku co najmniej 10 cm wysokości wody. Jajko nie może dotykać w żaden sposób dna.
W ten sposób będzie swobodnie pływać w garnku.

Wlewamy do garnka 1,5 litra wody.
Możemy zastąpić wodę mlekiem, jeśli chcemy otrzymać bogatszy smak jajka.
Jeśli chcemy, aby zadanie było łatwiejsze, dodajemy do wody 2 łyżki jasnego octu winnego. Tak też zrobiłam ja.
Nie jest to konieczne, ale kwasowość octu pomaga koagulacji białka i sprawia, że ​​wykonanie jest łatwiejsze.
Możemy użyć również octu balsamicznego lub czerwonego wina, zgodnie z własnymi preferencjami, pamiętając jednak, że mogą one lekko zabarwić jajko.
Każdy kucharz ma własną recepturę, niektórzy zalecają 1 łyżk
ę octu na litr wody, pozostaje tylko poeksperymentować i wybrać najlepsze rozwiązanie.
Możemy użyć sok z cytryny, ale silny smak cytryny może być lekko wyczuwalny dla niektórych.
Niektórzy nawet dodają soli do wody, ale lepiej tego nie robić, bo spowalnia to koagulację białka.
Niektórzy kucharze twierdzą, że ocet daje smak, przez to wiele restauracji, na samym końcu zanurza jajko w garnku wody i soli, aby usunąć smak.

Rozbijamy jajko do osobnej miseczki. Robimy to delikatnie tak aby nie rozwalić żółtka.


Niektórzy wolą rozbić jajko bezpośrednio do garnka z wodą.
Do waszego wyboru należy metoda!

Mieszamy wodę w garnku w taki sposób żeby powstał w garnku mały wir wodny.

Woda nie powinna wrzeć! Zmniejszamy ogień i gotujemy powoli.
Jeśli macie termometr, temperatura powinna być między 71 a 82 ° C.
Jeśli macie mały garnek, to trochę więcej, bo temperatura trochę spadnie, gdy wrzucicie wasze jajko.
Jeśli temperatura będzie miała 100°C, jajko będzie twarde i końcowy wynik byłby nie do przyjęcia nawet dla najgorszego kucharza.

Wlewamy delikatnie rozbite jajko do garnka z gotującą i „kręcącą” się wodą.


Dzięki temu jajko wlewa się w wir wodny, przez to żółtko jajka które powinno zostać płynne zostanie otoczone przez ścięte białko i będzie idealnie okrągłe.
Ja używam specjalnego plastiku do robienia jajka w koszulce, w ten sposób jajko jest perfekcyjnie okragłe.

Kontynuujemy mieszać delikatnie łyżką, tak aby utrzymać jajko w ruchu.
Gotujemy przez 3 minuty.
Jajko jest gotowe, gdy białko jajka będzie całkowicie zakrzepłe i koloru białego, natomiast żółtko jest nadal miękkie w środku.
Wyjmujemy jajko z wody, pomagając sobie łyżką cedzakową. Usuwamy nadmiar wody, następnie umieszczamy je na talerzu.

Niektórzy kucharze polecają zanurzyć jajko w zimnej wodzie, a następnie je wysuszyć, inni zanurzają je na 30 sekund w soli i gorącej wodzie, następnie suszą na suchej szmatce.
Jeśli białko jajka nie jest regularne i dokładne, można sobie pomóc nożem lub nożycami kuchennymi i usunąć nadmiar.

Jeśli macie ochotę to polecam kupić taki prosty plastik do jajka w koszulce, przez to jajko wychodzi zawsze perfekcyjnie.

Spodobało się ? Podaj dalej!

Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-) 

 
Share:

Brak komentarzy

Kalejdoskop Renaty