poniedziałek, 21 marca 2016

Aromatyzowana marchewka

Bardzo lubię aromatyzowaną marchewkę z piekarnika.
Jest znakomitą alternatywą dla tradycyjnej surówki z marchwi na zimno lub marchewki gotowanej.
Przepyszna, bardzo chrupiąca, idealny dodatek do dań obiadowych!
Zapraszam ;-)

Przepis na marchewkę.
Składniki dla 4 osób:
  • 1 kg marchewki
  • 1 łyżki oleju sezamowego 
  • 2 łyżki oliwy 
  • 1 łyżeczka cynamonu 
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki 
  • 1 łyżeczka pieprzu Cayenne 
  • 1 łyżeczka czosnku w proszku 
  • sól
Przygotowanie: 
 
Marchewki obieramy i kroimy pod skosem na grubsze plastry o wielkości, tak mnie więcej 0,5 cm. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Do miski wsypujemy pokrojoną marchewkę. Polewamy oliwą i olejem sezamowym. Oprószamy solą i przyprawami. Dokładnie mieszamy. Przesypujemy marchewkę do naczynia żaroodpornego. Pieczemy około 20 - 25 minut. W czasie pieczenia możemy marchewkę raz wymieszać.
Smacznego!



Spodobał Ci się tekst? Teraz czas na Ciebie. Będzie mi miło, jeśli zostaniemy w kontakcie:
  • Odezwij się w komentarzu, dla Ciebie to chwila, dla mnie to bardzo ważna wskazówka.
  • Jeśli uważasz, że wpis ten jest wartościowy lub chciałbyś podzielić się z innymi czytelnikami – udostępnij mój post – oznacza to, że doceniasz moją pracę. 
  • Bądźmy w kontakcie, polub mnie na Facebooku. Codziennie nowe zdjęcia, inspiracje, ciekawe informacje. 
  • Dołącz do mojej grupy Włochy po mojemu.
Pozdrawiam

Renata
Share:

2 komentarze

Wiewióra pisze...

ciekawy sposób na marchewę :)

Beata pisze...

Bardzo interesujące. Muszę wypróbować.

Kalejdoskop Renaty