sobota, 28 listopada 2015

Pikantne spaghetti z tuńczykiem

Pikantne spaghetti z tuńczykiem, to moja kolejna propozycja dla makaronowych smakoszy. Danie przygotowane bez większego wysiłku, sycące i pyszne.
Tak w skrócie można opisać ten przepis.
Zapraszam ;-)

Pikantne spaghetti z tuńczykiem

Składniki dla 4 osób:

  • 400 g makaronu spaghetti
  • 250 ml przecieru pomidorowego
  • 1 puszka tuńczyka w oliwie (160 g)
  • 1 łyżka oregano
  • 2 papryczki chili
  • 1 szalotka
  • oliwa
  • sól 

Przygotowanie:

W lekko osolonej wodzie gotujemy makaron al dente, według przepisu na opakowaniu.
Obieramy szalotkę i kroimy na drobno.
W rondelku rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy szalotkę, posiekane chili i smażymy.
Kiedy szalotka się zeszkli, wlewamy przecier pomidorowy i gotujemy parę minut.
Dodajemy łyżkę oregano i mieszamy.

Pikantne spaghetti z tuńczykiem
Dodajemy odsączonego tuńczyka. 
Pikantne spaghetti z tuńczykiem
Doprawiamy solą. Dusimy aż sos zgęstnieje.
Ugotowany makaron wrzucamy do rondla z gorącym sosem, mieszamy i serwujemy.
Najlepiej w gorących i głębokich talerzach.


Smacznego!

Spodobał Ci się tekst? Teraz czas na Ciebie. Będzie mi miło, jeśli zostaniemy w kontakcie: 

  • Odezwij się w komentarzu, dla Ciebie to chwila, dla mnie to bardzo ważna wskazówka.
  • Jeśli uważasz, że wpis ten jest wartościowy lub chciałbyś podzielić się z innymi czytelnikami – udostępnij mój post – oznacza to, że doceniasz moją pracę. 
  • Bądźmy w kontakcie, polub mnie na Facebooku. Codziennie nowe zdjęcia, inspiracje, ciekawe informacje. 
  • Dołącz do mojej grupy Włochy po mojemu.
  • Śledź mnie na Instagramie @kalejdoskoprenaty
  • Otrzymuj ‚List z Włoch’ zapisując się na newsletter
  • A jeśli lubisz jak opisuje Włochy, to kup moją książkę

Pozdrawiam 


Renata
 


Share:

2 komentarze

Unknown pisze...

bardzo smaczne spaghetti :) uwielbiam dania z tuńczykiem! robiłam raz z makaronem penne, a takie jeszcze nie jadłam

Ola pisze...

poproszę taki obiadek :)

Kalejdoskop Renaty