poniedziałek, 20 lipca 2015

Quiche z porem

Dziś chciałabym się z Wami podzielić przepisem na quiche z porem.
Delikatne kruche ciasto, z kremowym nadzieniem, przyprawami i serem.
Zaskakuje doskonałym smakiem, a przy tym jest banalnie prosta w wykonaniu.
Zapraszam ;-)

Quiche z porem

Składniki na formę o średnicy 27 cm:
  • 220 g ciasta francuskiego
  • 650 g pora
  • 4 jajka
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 100 ml mleka
  • 50 sera parmiggiano
  • 1 żółtko do smarowania
  • 4 łyżki oliwy do smażenia pora
Przygotowanie:
Formę wykładamy ciastem francuskim, które dokładnie dociskamy do dna i brzegów formy.
Quiche z porem

Myjemy pory, zdejmujemy wierzchnią warstwę, odkrawamy końcówki. 
Kroimy i wrzucamy na patelnię z oliwą, zmniejszamy ogień i dusimy mieszając ok 10 min. 
Quiche z porem

W misce ubijamy trzepaczką jajka, dodajemy śmietanę.
Quiche z porem

Do miski wrzucamy: duszony por, starty ser i mieszamy. 
Quiche z porem

Dodajemy mleko i mieszamy. Dodajemy pieprz i sól do smaku.
Farsz wylewamy na spód tarty. 

Quiche z porem

Zawijamy warstwę ciasta do wewnątrza foremki.
Quiche z porem

Smarujemy krawędzie ciasta francuskiego pędzelkiem namoczonym w żółtku.
Rozgrzewamy piekarnik do 180°C i wkładamy tartę do nagrzanego piekarnika.
Całość pieczemy przez około 30-40 minut, w zaleźności od piekarnika.
Quiche powinna się zarumienić. 
Danie podajemy ciepłe.


Smacznego!

Spodobał Ci się tekst? Teraz czas na Ciebie. Będzie mi miło, jeśli zostaniemy w kontakcie: 

  • Odezwij się w komentarzu, dla Ciebie to chwila, dla mnie to bardzo ważna wskazówka.
  • Jeśli uważasz, że wpis ten jest wartościowy lub chciałbyś podzielić się z innymi czytelnikami – udostępnij mój post – oznacza to, że doceniasz moją pracę. 
  • Bądźmy w kontakcie, polub mnie na Facebooku. Codziennie nowe zdjęcia, inspiracje, ciekawe informacje. 
  • Dołącz do mojej grupy Włochy po mojemu.
  • Śledź mnie na Instagramie @kalejdoskoprenaty
  • Otrzymuj ‚List z Włoch’ zapisując się na newsletter

Pozdrawiam 


Renata
Share:

1 komentarz

Kinga pisze...

Wygląda smacznie :)

Kalejdoskop Renaty